Duhan Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Duhan Sûresi; Mekke döneminde inmiştir. 59 âyettir. Sûre, adını onuncu âyette geçen “duhân” kelimesinden almıştır. Duhan, duman demektir. Sûrede başlıca, Kur’an’ın indirilişi, müşriklerin ona karşı tutumu, Firavun ve halkının başlarına gelen azaplar, Kureyş’in Hz. Peygamberi yalanlaması, iyilerin ve kötülerin karşılaşacakları akıbet konu edilmektedir.
Duhan Sûresinin anlamı
Arapça’da “tütmek, dumanı çıkmak” mânasındaki dahn kökünden isim olan duhân “duman” anlamına gelir. Kur’ân-ı Kerîm’de iki âyette yer alan kelime (Fussılet 41/11; ed-Duhân 44/10) kırk dördüncü sûrenin de adını teşkil eder. Duhân Kur’an’da geçtiği her iki âyette de “duman” anlamında kullanılmıştır.
Duhan Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları
Hadîs-i şeriflerde buyuruluyor ki: “Kim cuma gecesi Duhan sûresini okursa, o, sabaha (geçmiş günahları) bağışlanmış olarak ulaşır ve (ahirette) iri gözlü hûrilerle evlendirilir!” (Tirmizî)
“Her kim, Duhan sûresini, Cumâ günü yahut gecesi okursa, Allah-u Teâlâ, o kimse için cennette bir köşk binâ eder.” (Taberânî)
“Bir gece içerisinde (bir rivâyette ise Cumâ gecesinde) Duhan sûresini okuyana, sabaha kadar 70.000 melek istiğfar eder, (okuyan kimsenin günahlarının afvedilmesi için Allah’a duâ ederler Cenâb-ı Hakk da, o meleklerin taleplerini kabûl buyurur).” (Tirmizi)
Duhan Suresi günde kaç defa okunur?
Günde 3 defa okuyan, her arzusuna kavuşur. Bu sûreyi her gün okuyan, kıyamet gününün korku ve dehşetinden korunur. Dünyâ hayatında da herkes tarafından sevilir.
Mahkemede kendisi hakkında yalancı şahitler tutulup, mahkûm ettirilmek istenen kişi, Duhan sûresinin 51-59. âyetlerini yazıp, üzerinde taşımalıdır.