Diyabet Nedir? Diyabetin Tipleri Nelerdir?
Diyabet, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye nasıl dönüştürdüğünü etkileyen kronik (uzun süreli) bir sağlık durumudur.
Yediğiniz yiyeceklerin çoğu şekere (glikoz olarak da adlandırılır) ayrılır ve kan dolaşımınıza salınır. Kan şekeriniz yükseldiğinde, pankreasınıza insülin salması için sinyal verir. İnsülin, kan şekerinin enerji olarak kullanılmak üzere vücudunuzun hücrelerine girmesine izin veren bir anahtar görevi görür.
Şeker hastalığınız varsa, vücudunuz ya yeterince insülin yapmaz ya da ürettiği insülini gerektiği gibi kullanamaz. Yeterli insülin olmadığında veya hücreler insüline yanıt vermeyi bıraktığında, kan dolaşımınızda çok fazla kan şekeri kalır. Zamanla, kalp hastalığı, görme kaybı ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Henüz diyabet için bir tedavi yok, ancak kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve aktif olmak gerçekten yardımcı olabilir. Gerektiğinde ilaç almak, diyabet kendi kendine yönetim eğitimi ve desteği almak ve sağlık bakım randevularına uymak da diyabetin yaşamınız üzerindeki etkisini azaltabilir.
Diyabet Türleri
Üç ana diyabet türü vardır: tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabet (hamileyken diyabet).
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabetin, vücudunuzun insülin yapmasını engelleyen bir otoimmün reaksiyondan (vücut yanlışlıkla kendisine saldırır) neden olduğu düşünülmektedir. Diyabetli kişilerin yaklaşık %5-10’u tip 1’e sahiptir. Tip 1 diyabetin semptomları genellikle hızlı bir şekilde gelişir. Genellikle çocuklarda, gençlerde ve genç erişkinlerde teşhis edilir. Tip 1 diyabetiniz varsa, hayatta kalmak için her gün insülin almanız gerekir. Şu anda kimse tip 1 diyabetin nasıl önleneceğini bilmiyor.
Tip 2 Diyabette
Tip 2 diyabette vücudunuz insülini iyi kullanmaz ve kan şekerini normal seviyelerde tutamaz. Diyabetli kişilerin yaklaşık %90-95’i tip 2’ye sahiptir. Yıllar içinde gelişir ve genellikle yetişkinlerde teşhis edilir (ancak giderek daha çok çocuklarda, gençlerde ve genç erişkinlerde). Herhangi bir semptom fark etmeyebilirsiniz, bu nedenle risk altındaysanız kan şekerinizi test ettirmeniz önemlidir. Tip 2 diyabet, kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve aktif olmak gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir veya geciktirilebilir.
Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet, hiç diyabeti olmayan hamile kadınlarda gelişir. Gestasyonel diyabetiniz varsa, bebeğiniz sağlık sorunları için daha yüksek risk altında olabilir. Gestasyonel diyabet genellikle bebeğiniz doğduktan sonra geçer, ancak daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet riskinizi artırır. Bebeğinizin bir çocuk veya genç olarak obeziteye sahip olma ve daha sonraki yaşamlarında da tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.