enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Daday Yolunda Bulunan 650 Yıllık Çivisiz Tarihi Mahmutbey Camii

Çivisiz tarihi Mahmutbey Camii, Kastamonu’muzun kuzeybatısında ve 18 km uzaklıkta Daday ilçemiz yolu üzerindeki Kasaba Köyü’nde yer alır. 1366 yılında Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılmıştır. Dış duvarları moloz taştan yapılan caminin içi tamamen ahşap olup yalnızca mihrap kısmında alçı kullanılmıştır.

Kastamonu Daday Yolunda Bulunan 650 Yıllık Çivisiz Tarihi Mahmutbey Camii
30 Ekim 2022 11:08 | Son Güncellenme: 31 Ekim 2022 09:35
A+
A-

Mahmutbey Camii, Mahmutbey Camii UNESCO, Kastamonu Kasabaköy Mahmut Bey Camii, Emir Mahmut Bey kimdir? Kastamonu çivisiz cami, Daday çivisiz camii

Kastamonu Kasabaköy Candaroğlu Mahmut Bey Camisi

Anadolu’da çivi kullanılmadan, bindirme tekniği ile inşa edilen camilerin en iyi örneklerinden biri olan yapı, Kastamonu Daday ilçesi Kasaba Köyü’nde yer almaktadır. Yapı, 1366 yılında Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Dış duvarları kabayonu moloz taş olan caminin içindeki neredeyse tüm elemanlar (taşıyıcı dikmeler, tavan kirişleri, tavan kaplaması, minber ve kürsü) ahşaptandır.

Bindirme tekniğinin uygulandığı ahşapta çivi veya metal kullanılmaması korozyon riski doğurmadığı için yapının günümüze büyük ölçüde özgünlüğünü koruyarak gelmesini sağlamıştır. Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalemişiyle süslenmiş ve tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır. Bitkisel karakterli süsmelerde; kırmızı, beyaz, mavi, yeşil gibi renkler hakimdir.

Caminin ahşap çatısı bindirme tekniğinde yapılmış ve hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamasıyla Türkiye’deki ender örneklerden biridir.

Daday İlçesinde Bulunan 650 Yıllık Çivisiz Tarihi Mahmutbey Camii

Daday İlçesinde Bulunan 650 Yıllık Çivisiz Tarihi Mahmutbey Camii

Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu kapının orijinali güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağında bulunurken, orijinali yerine Kastamonu’nun en eski ahşap oymacılık ustalarından Hikmet DEĞİRMENCİOĞLU tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir.

Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiş ve tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır.

Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan ahşap kapısıdır. Çift kanatlı ahşap kapıda birbirine simetrik formlar görülmektedir. Ortada iki dairesel, dairesel formun altında ve üstünde ise birer damla motifi kullanılmıştır. Motiflerin içi, rumili kıvrık dallar ile bezenmiştir. Kapının ahşap dikmesinde sülüsle yazılmış usta kitabesi de yer almaktadır. Kapının orijinali, Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağında sergilenmektedir.

 

Daday İlçesinde Bulunan 650 Yıllık Çivisiz Tarihi Mahmutbey Camii

Daday İlçesinde Bulunan 650 Yıllık Çivisiz Tarihi Mahmutbey Camii

UNESCO Dünya Miras Merkezince 15 Nisan’da yapılan değerlendirme sonucunda Kasaba Köyü Mahmutbey Camii Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.