D Vitamini Eksikliği Belirtisi (D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi)
D vitamini, vücudunuzda birçok önemli işlevi olan son derece önemli bir vitamindir.
D vitamini diğer vitaminlerin aksine bir hormon gibi işlev görür. Vücudunuzdaki birçok hücrenin bunun için bir reseptörü vardır. Cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında vücudunuz bunu kolesterolden yapar. Yağlı balıklar ve güçlendirilmiş süt ürünleri gibi bazı gıdalarda da bulunur, ancak tek başına diyetinizden yeterince almak çok zordur. Endokrin Derneği, çoğu yetişkinin günde 1.500-2.000 IU D vitamini almasını önermektedir.
İşte D vitamini eksikliğinin 5 belirtisi;
Sık sık hasta olmak veya enfeksiyon kapmak
D vitamininin en önemli rollerinden biri, hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle savaşabilmeniz için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaktır. Enfeksiyonla savaşmaktan sorumlu hücrelerle doğrudan etkileşime girer. Özellikle soğuk algınlığı veya grip nedeniyle sık sık hastalanırsanız, düşük D vitamini seviyeleri katkıda bulunan bir faktör olabilir. Eksikliğin en yaygın semptomlarından biri, hastalık veya enfeksiyon riskinde artıştır.
Yorgunluk
Yorgun hissetmenin birçok nedeni olabilir ve D vitamini eksikliği bunlardan biri olabilir. Ne yazık ki, genellikle potansiyel bir neden olarak göz ardı edilir. Vaka çalışmaları, kandaki çok düşük D vitamini seviyelerinin, yaşam kalitesi üzerinde ciddi olumsuz etkisi olabilecek yorgunluğa neden olabileceğini göstermiştir.
Kemik ve sırt ağrısı
D vitamini çeşitli şekillerde kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Birincisi, vücudunuzun kalsiyum emilimini artırır. Kemik ağrısı ve bel ağrısı, kandaki yetersiz D vitamini düzeylerinin belirtileri olabilir. Düşük kan D vitamini seviyeleri, kemik ağrısına ve bel ağrısına neden veya katkıda bulunan bir faktör olabilir. Depresyon Depresif bir ruh hali de D vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir. Bazı araştırmalar, D vitamini eksikliği olan kişilere vermenin, tipik olarak daha soğuk aylarda ortaya çıkan mevsimsel depresyon da dahil olmak üzere depresyonu iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Yaraların yavaş iyileşmesi
Ameliyat veya yaralanma sonrası yavaş yara iyileşmesi, D vitamini seviyenizin çok düşük olduğunun bir işareti olabilir. Yetersiz D vitamini seviyeleri ameliyat, yaralanma veya enfeksiyon sonrası yara iyileşmesinin zayıflamasına neden olabilir.
Kemik kaybı
D vitamini, kalsiyum emilimi ve kemik metabolizmasında çok önemli bir rol oynar. Kemik kaybı teşhisi konan birçok yaşlı insan, daha fazla kalsiyum almaları gerektiğine inanır. Bununla birlikte, D vitamini açısından da eksik olabilirler. Düşük kemik mineral yoğunluğu, kemiklerinizin kalsiyum ve diğer mineralleri kaybettiğinin bir göstergesidir. Bu, yaşlı yetişkinleri, özellikle de kadınları yüksek kırık riskine sokar.