Cin Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Cin Sûresi; Mushaftaki sıralamada yetmiş ikinci, iniş sırasına göre kırkıncı sûredir. A‘râf sûresinden sonra, Yâsîn sûresinden önce Mekke’de inmiştir.
Abdullah b. Abbas’ın naklettiği rivayete göre bir gün Hz. Peygamber ashabından birkaç kişiyle birlikte Ukaz panayırına doğru giderken Nahle denilen yerde onlara sabah namazını kıldırmıştı. Onun namazda okuduğu âyetleri işiten cinler bu âyetlerin tesirini derinden hissedip hayranlık duymuşlar, bu olayı kendi topluluklarına da anlatmışlar ve Kur’an’a inandıklarını, artık rablerine hiçbir şeyi ortak koşmayacaklarını açıklamışlardır. İşte bu olay üzerine Cin sûresi inmiştir
Cin ne demek, Cin var mıdır?
Mekke döneminde inmiştir. 28 âyettir. Ağırlıklı olarak cinlerden bahsettiğiiçin “Cin sûresi” adını almıştır. Sûrede ayrıca tevhit, peygamberlik ve öldüktensonra dirilmek gibi meseleler konu edilmektedir.
Cin Sûresinin Konusu
Sûrenin ana konusu cinler ve bunlara ait özel durumlardır. Sûrede bir cin topluluğunun Hz. Peygamber’den Kur’an dinlediği ve ona iman ettiği, inanç bakımından cinlerin de müminler ve kâfirler olarak ikiye ayrıldığı bildirilmekte ve cinlerle ilgili olarak insanın normal yollardan elde edemeyeceği bilgiler verilmektedir.
Ayrıca sûrede Allah Teâlâ’nın varlığı, birliği, büyüklüğü, evrendeki hükümranlığı ve Allah’tan başkasına ibadet edilmemesinin gereği üzerinde durulmuş, öldükten sonra dirilme ve hesap vermeye iman gibi İslâm’ın bazı inanç esasları ele alınmıştır. Gayb bilgisinin Allah’a mahsus olduğu, bu bilgileri ancak kendisinin razı olduğu kimselere bildireceği ve Allah’ın ilminin kuşatıcılığı ifade edilerek sûre sona ermiştir.
Cin Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Faydası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Kim, (sevabını umarak) Cin sûresini okursa, Allah, ona, bütün insanların, cinlerin ve şeytanların sayısınca sevâb ihsân eder.” (Beyzâvî)
“Her kim, Cin sûresini okursa, bir köle azâd etmiş kadar sevâb alır.”
Bu sûreyi, 7 kere okuyan kimse, nazardan, sara hastalığından, vesvese ve evhamdan şifâya kavuşur.
Zâlim bir devlet büyüğünün ve herhangi bir zorbanın şerrini önlemek için, onlarla karşılaşmadan önce bu sûre okunur ve bundan sonra huzura çıkılırsa, beklediği genişlik, emniyet ve başarı elde edilir.
Her kim, gizlenmesini istediği bir şeyin üzerine okursa, o gizlediği şeyi kimse bulamaz.
Bu sûreyi okuyan kişi, şerli kimselerin kötülüklerinden muhafaza edilir.
Cinlerin insan türünü etkilediği ve onların sağlığına zarar verdiği inancıyla, cin şerrine mâruz kaldığı kabul edilen bazı hastaların üzerine Cin sûresinin kırk bir defa okunması, sûre içinde beş defa tekrarlanan “ahadâ” kelimelerinde hastaya üflenmesi bazı yörelerde benimsenen bir usuldür
Hucûrât Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları