enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Buz Banyolarının Sağlığa 5 Faydası (Evde buz banyosu nasıl yapılır?)

Profesyonel sporcuların maç sonrası buz banyosuna atladığını görmüşsünüzdür. Ya da belki egzersiz sonrası iyileşme için buz banyolarına aşık bir fitness tutkunu tanıyorsunuzdur . Soğuk suya dalma, çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için soğuğun kullanılmasını içeren bir kriyoterapi şeklidir. Buz banyosu neye yarar? Evde buz banyosu nasıl yapılır? Buz banyosu yararlı mı? Buzlu su nelere iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını Kastamonu Haber ekibimiz sizleri için araştırdı.

Buz Banyolarının Sağlığa 5 Faydası (Evde buz banyosu nasıl yapılır?)
13 Ocak 2024 00:19 | Son Güncellenme: 12 Ocak 2024 19:25
A+
A-

Futbolculardan şarkıcılara kadar herkesin dalış yaptığı pek çok ünlünün favorisi.  Uygulama son yıllarda popüler hale gelmiş olsa da yeni bir şey değil. İnsanlar yüzyıllardır daha iyi sağlık ve zindelik için soğuk suya daldırmayı kullandılar. Tekniğin hayranları, ağrıyan kasları hafifletebileceğini, iltihaplanmayı azaltabileceğini ve daha iyi uykuyu teşvik edebileceğini iddia ediyor. Daha yakından bakalım…

Buz banyolarının faydaları nelerdir?

  1. İltihabı ve şişliği azaltır

Buz banyosu yaptığınızda soğuk hava kan damarlarınızı daraltır. Bu, kaslarınıza giden kan akışını azaltır, bu da iltihabı ve şişliği azaltabilir . Bazı araştırmalar, soğuk terapinin egzersiz sonrası inflamasyonu kompresyon çorabı gibi diğer yöntemlere göre daha iyi azaltabileceğini kanıtladı.

  1. Ağrıyan kasları hafifletir

Soğuk bir banyoya adım atmak ağrıyan kasları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bilim insanları bunun tam olarak nasıl çalıştığından emin değiller. Ancak daha az iltihaplanma ve daha yavaş sinir sinyali, daha az ağrı anlamına gelebilir. Soğuk su aynı zamanda ağrı algınızı veya ne kadar acı hissettiğinizi de azaltabilir.

  1. Egzersiz iyileşmesine yardımcı olur

Buz banyosundan çıktığınızda kan damarlarınız genişler ve bu da dolaşımı artırır. Kaslarınıza besin açısından zengin kan akışı, egzersiz sırasında biriken metabolik atıkların giderilmesine yardımcı olabilir.

  1. Zihinsel sağlığı iyileştirir

Buz banyoları zihinsel sağlığınıza da iyi gelebilir. Bir çalışma, günde 20 dakikalık buz banyosu yapmanın gut hastalarında yaşam kalitesini artırdığını buldu. Çalışmanın katılımcıları 4 hafta sonra daha iyi eklem hareketliliğine ve daha az stres, kaygı ve depresyona sahip oldu. Bilim adamları vücudunuzu soğuk suya maruz bırakmanın stres tepkisini tetiklediğini ve sinir sistemini harekete geçirdiğini de buldu. Bu değişiklikler ruh halinizi iyileştirebilir ve zamanla strese uyum sağlamanıza yardımcı olabilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.