enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bronşit ve Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir

Soğuk algınlığı ve bronşit arasındaki farkları anlamak, iyileşmek için ne yapacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. İkisi arasındaki en önemli fark, soğuk algınlığı üst solunum yollarında viral bir enfeksiyon iken bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan hava yolları olan bronş tüplerini  etkileyen bir alt solunum yolu enfeksiyonudur . 

Bronşit ve Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir
23 Eylül 2021 12:51
A+
A-

İlk öksürmeye başladığınızda, yorgunluk hissettiğinizde ve düşük dereceli bir ateş fark ettiğinizde, soğuk algınlığı mı  yoksa bronşit mi olduğunuzu belirlemek zor olabilir . Soğuk algınlığı potansiyel olarak bronşite dönüşebilir. Yedi ila 10 gün süren akut bronşit, göğüs nezlesi olarak da bilinir.

Soğuk algınlığı ve bronşit arasındaki farkları anlamak, iyileşmek için ne yapacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. İkisi arasındaki en önemli fark, soğuk algınlığı üst solunum yollarında viral bir enfeksiyon iken bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan hava yolları olan bronş tüplerini  etkileyen bir alt solunum yolu enfeksiyonudur . Bu nedenle soğuk algınlığı ile burnunuzda veya sinüs bölgenizde hissedeceksiniz, ancak bronşitiniz varsa ciğerlerde hissedeceksiniz.  

Soğuk Algınlığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Hem soğuk algınlığı hem de bronşite bir virüs neden olabilir. Soğuk algınlığı için, virüs bulaşmış başka bir kişiyle yakın temasta olmaktan bulaşabilirsiniz. Soğuk algınlığına neden olabilecek 200’den fazla virüs varken, en yaygın olanı rinovirüstür.  Soğuk algınlığı , burun, sinüsler ve boğaz dahil olmak üzere üst solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyon olan bir tür üst solunum yolu olarak kabul edilir . Bu yüzden soğuk algınlığı olan insanların akan bir gülü vardır.

 Bir virüs en yaygın neden olsa da, bronşite baktariyel bir enfeksiyon da neden olabilir .  Her iki durumda da bronşları kaplayan hücreler enfekte olur. Vücut enfeksiyonla savaşmaya çalıştığında bronş tüplerinin şişmesine neden olarak öksürüğe neden olur. Bronşitli kişilerde genellikle bazen mukus getiren bir öksürük vardır. Ayrıca nefes darlığı, hırıltılı solunum, düşük ateş ve göğüste sıkışma yaşayabilirler. 

Bronşit ve Soğuk algınlığı belirtileri

Soğuk Algınlığı Belirtiler Ne Kadar Sürer?

Soğuk algınlığı semptomları tipik olarak berrak mukuslu  bir burun akıntısı ile başlar . Bu mukus, vücudunuzun virüsü enfeksiyon bölgesinden (burun ve sinüslerinizden) temizlediğinin bir işaretidir. Birkaç gün sonra mukus beyaz, sarı ve hatta yeşil renge dönüşebilir. Bu endişelenecek bir şey değil; vücudunuzun enfeksiyonla savaştığının bir işaretidir. Burun akıntısı ve öksürük 10 ila 14 gün boyunca devam edebilir (ancak şiddeti azalır). 

Benzer şekilde bronşit de geçicidir ve genellikle kalıcı solunum güçlüğüne neden olmaz. Genellikle bir hafta veya 10 gün içinde düzelir çünkü zamanla bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşabilir ve solunum yollarınız normale döner.  Genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir.

Soğuk Algınlığı Tedavisi Nasıl Olur

Soğuk algınlığı veya bronşit için bir tedavi yoktur. 1 Bu koşullar kendiliğinden düzelecektir. Bu, bakteriyel bronşit vakalarında bile antibiyotiklerin gerekli olmadığı ve tavsiye edilmediği anlamına gelir. 

Bununla birlikte, semptomları hafifleten ilaçlar arayabilirsiniz. Örneğin, reçetesiz satılan (OTC) nazal dekonjestanlar ve difenhidramin  sırasıyla burun akıntısı ve düşük dereceli ateşe yardımcı olabilir.

Soğuk algınlığınız veya bronşitiniz olduğunda daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz diğer şeyler şunlardır: 

  • Bol dinlenmek
  • Bol sıvı tüketmek
  • Daha iyi nefes almak için hava nemini artırmak için temiz bir nemlendirici veya soğuk sis buharlaştırıcı kullanmak
  • Burun tıkanıklığını gidermek için tuzlu burun spreyi veya damlaları kullanmak
  • Hava yollarının açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olmak için bir kase sıcak su veya duştan gelen buharı solumak
  • Boğaz ağrısı ve öksürüğü gidermek için pastilleri emmek (ancak 4 yaşından küçük çocuklara pastil vermeyin)
  • En az 1 yaşındaki yetişkinler ve çocuklar için öksürüğü gidermek için bal kullanmak

Soğuk Algınlığında Doktoru Ne Zaman Aramalıyız?

Soğuk algınlığınız varsa ve aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın: 1

  • Zor nefes alma veya hızlı nefes alma
  • dehidrasyon
  • Dört günden uzun süren ateş
  • İyileşme olmadan 10 günden fazla süren semptomlar
  • Ateş veya öksürük gibi iyileşen ancak daha sonra geri dönen veya kötüleşen semptomlar
  • Kronik tıbbi durumların kötüleşmesi

Bronşitiniz varsa hemen doktorunuzu arayın ve: 

  • 100,4 derece Fahrenheit veya daha yüksek sıcaklık
  • Kanlı mukus ile öksürük
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • Üç haftadan uzun süren semptomlar
  • Bronşit ataklarını tekrarlayın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.