enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bisikletten Makam Aracı Olur mu? (Hangi Ülke Başbakanın Makam Aracı Bisiklet?)

Müslümanlık bize sade bir yaşantıyı emreder. İsrafı haram kılar. Gösteriş, büyüklenme, kibir ve gururdan uzak durmamızı ister. Fani insan bunu bilerek fani gibi yaşamalıdır. İsraf ve gösterişte “itibar” aramak Müslümana yakışmaz.

Bisikletten Makam Aracı Olur mu? (Hangi Ülke Başbakanın Makam Aracı Bisiklet?)
17 Temmuz 2022 11:16
A+
A-

BİSİKLET BAŞKAN’IN MAKAM ARABASI

Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim!

İsveç bir İskandinav ülkesi. Avrupa’nın zengin ülkelerinden. Göç alan bir ülke. Ekonomisi ihracat ağırlıklı. Nüfusun yüzde 16’sı Müslüman. Otomobil sanayi yanında hidrolik, demir, kalas cevherleri ile tanınmış. Nükleer enerji kaynakları önemli zenginlikleri arasında.

Malmö, İsveç’in üçüncü büyük kenti. Nüfusu 664. 428. Limanı ile tanınmış. Bu şirin şehri Katrin Stjernfeldt Jammeh isimli bayan bir belediye başkanı yönetiyor. Sade bir hayatı var. İşine bisikleti ile gidip geliyor. Bisiklet Belediye Başkanı’nın makam aracı.

Bu haberi okuyunca kendi ülkemdeki gösteriş ve israfı düşündüm. Asıl Müslüman bir toplumun yöneticileri böyle bir sadelikte olmalı. Heyhet! İtibarı “gösterişte” arayanlar var. On binlerce lüks makam aracı ile güya hizmet ediyorlar. Bu israfın sonu nereye varır, dersiniz?

ALLAH RASÜLÜ ÖRNEĞİMİZ OLMALI

Kardeşler! Allah Rasülü’nün (s. a. .v.) heybetinden titreyen bir kişiye Efendimiz (s. a. v) şöyle demişti: “Ben kral değilim! Benden korkma! Kurutulmuş et yiyen bir kadının çocuğuyum.” Müslüman yönetici kendini halkından üstün görmez. Halkı ile iç içe bir hayat yaşar.

Efendimiz (s. a. v.) bir gün hasır üstünde uyumuştu. Sonra Hz. Ömer (r. a.) geldi. Allah Rasülü’nün (s. a. v.) yüzüne hasır izi aynen çıkmıştı. Çok üzüldü: “Ya Rasülallah! Layık mıdır ki, Kisralar, Kayzerler zenginlik içinde yaşasın da, siz hasır üzerinde uyuyasınız” dedi.

Allah Rasülü (s. a. v.) Hz. Ömer’e (r. a.) şöyle buyurdu: “Ey Ömer! İstemez misin ki, dünya onların, ahiret bizim olsun!” Hz. Ömer (r. a.) sade bir hayatın önemini anlamış oldu. Meşhur Kudüs Fatihi ve dünyanın adalet örneği Hz. Ömer (r.a.) de Efendimizin yolunu izledi.

Kudüs’ü teslim almak için hizmetçisi ile birlikte yola çıkmışlardı. tek binekleri vardı. Nöbetleşe biniyorlardı. Kudüs’e yaklaşınca binme sırası hizmetçisine gelmişti. Hizmetçisi, Hz. Ömer devlet yöneticileri görüşecek olduğundan binme sırasını Hz. Ömer’e vermek istedi.

İSLAM’DAN BAŞKA ŞEREF İSTEMEM

Kardeşler! Hz. Ömer (r. a.) hizmetçisinin bu isteğine karşı ne cevap verdi, biliyor musunuz? İşte cevabı: “Allah bizi İslam’la şereflendirdi. Başka şeref istemem!” Düşman yöneticilerine karşı bile hizmetçisinin hakkına riayet etmekten geri kalmadı. İslam’ın izzetini korudu.

Biz Müslümanlar Asr-ı Saadet’in iz düşümü niteliğindeki örnekleri günümüze taşımalıyız. Gayri Müslimlerin davranışları ile aynı şeyleri yaparsak bizim Müslüman olma farklılığımız nerede kaldı? İslami hayatı yaşamak konusunda hiç aşağılık kompleksine düşmemeliyiz.

Daha acınacak durum ise, İslam’ın gerektirdiği sade yaşantıyı zaman zaman gayrı Müslimlerde görüyoruz. Malmö’nün hanım belediye başkanının işine giderken bisikletini makam aracı olarak kullanması gibi. 16 sene Almanya’da başbakanlık yapmış Merkel gibi.

Sayın Merkel, Uluslararası toplantılara bile tarifeli uçaklarla gider gelir, pazar alış verişini kendisi yapardı. Bu örnekler Müslüman yöneticilerde olması gerekmez miydi? Allah hepimizin akıbetini hayreylesin! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!

Şakir Tarım
Gazeteci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.