enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Beled Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Beled Sûresi, Mushaftaki sıralamada doksanıncı, iniş sırasına göre otuz beşinci sûredir. Kaf sûresinden sonra, Târık sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Beled Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
30 Ocak 2023 06:43 | Son Güncellenme: 29 Ocak 2023 17:59
A+
A-

Mekke döneminde inmiştir. 20 âyettir. Sûre, adını ilk âyetteki “el-Beled”  kelimesindenalmıştır. Beled, şehir, belde demek

Bir adı da Lâ Uksimü olan bu sûre Mekkî olup yirmi âyettir. Fâsılaları ا، د، ن، ہ harfleridir. Adını ilk iki âyetinde geçen “el-beled” kelimesinden almıştır. Beled veya belde sözlükte “şehir, memleket” mânalarına gelirse de burada Mekke şehri kastedilmektedir.

Beled Sûresinin Konusu 

Sûrede bazı önemli varlıklara yemin edilerek insanın yaratılıp hayat mücadelesi içine sokulduğu, gücüne ve servetine güvenerek Allah’a karşı gelenlerin aldandığı, insana maddî ve mânevî birtakım nimetlerin verildiği, hayır ve şer yollarının gösterildiği anlatılmaktadır. Ayrıca yardımlaşma, iman ve sabır konuları ele alınarak bu konularda müminlerle inkârcılar arasında kısa bir karşılaştırma yapılmıştır.

Belde” diye çevirilen beledden maksat Mekke’dir. “Ana baba ve bunlardan meydana gelen çocuklar”ın kimler olduğu hakkında farklı görüşler ileri sürülmüştür. Bunlar, “Âdem ve zürriyeti, Nûh ve soyu, İbrâhim ve soyu, Hz. Muhammed ve soyu, genel anlamıyla anne baba ve çocuklar” şeklinde özetlenebilir. Taberî, gerekçelerini açıklayarak bizim de katıldığımız son mânayı tercih etmiştir.

 

Beled Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, bu sûreyi okursa kıyâmet günü Allah, onları gazabından emin kılar.”

Beled sûresi, bütün mânevî hastalıklar ve göz ağrısı için okunursa şifa olur.

Hesabın kolay verilmesi için, günde 7 kere okunur.

 

 

 

 

 

 

Fecr Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.