Aylara Göre Sebze-Meyve-Bakliyat vb.Tohumların Dikim Zamanları
Sebze, Meyve, Bakliyat vb. Tohumların ekim zamanı, dikilecek bitkinin türüne, dikilecek yerin iklim koşullarına ve o bölgenin coğrafi özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Elbette her yerin iklimi ve coğrafi özellikleri farklıdır. Bunun içindir ki herkes kendi yöresini çok iyi tanımalı ve ona göre dikim yapmalıdır.
Eğer dikim yapacağınız yerde daha yeni iseniz, Mutlaka komşularınızla, civardaki köylülerle konuşun ve neyi ne zaman ektiklerini mutlaka sorun. Dikim zamanı en iyi onlar belirler. Örneğin deniz kıyısında yaşayanlar daha erken eker ve diker. Soğuk bölgeler daha geç eker ve diker. Öyle ki aynı şehirde yakın iki köyde bile 10- 15 gün fark olabiliyor. Sizler bu konuda çevrenizdeki tecrübeli olanlara sorunca ne kadar erken veya geç ekip, dikeceğinizi de belirlemiş olursunuz.
İşte bazı yaygın bitki türlerinin ekim zamanları hakkında genel bilgiler:
Ayın eskisi ve yenisi nedir?
Kameri (Hicri) takvime, diğer bir ismiyle ay takvimine göre, ayın birinden ayın on dördüne kadar olan günler ayın yenisidir. Ayın on dördünden sonraki günler ise ayın eskisidir.
Ayın on dördüne kadar canlılara su yürür, on dördünden sonra su çekilir, normal hale gelir. Birçoğunuz ayın dünya üzerindeki çekim kuvvetinden dolayı Med-Cezir (Gel -Git) olaylarının gerçekleştiğini hatırlarsınız. Med-cezir hadisesinin ayın dolunay halinde olanına büyük med-cezir, diğer zamanlarda olanına ise küçük med-cezir deriz.
AYLARA GÖRE EKİM DİKİM TAKVİMİ:
Ayrıca ay takvimine bakınız. dolunay ve sonrasındaki 14 gün içinde bu işlerinizi yapınız.
HANGİ AYDA HANGİ TOHUM DİKİLİR?
OCAK: Dereotu, roka, tere
ŞUBAT: Roka, sarımsak, soğan(arpacık), pırasa
MART: Bezelye, biber, domates, fasulye, fesleğen, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, karpuz, kavun, kereviz, lahana, marul, maydanoz, mercimek, nohut, pancar, patates, patlıcan, rezene, Roka, hıyar, Sarımsak, Soğan(arpacık), Tere, yer elması, yer fıstığı, pırasa tohumu
NİSAN: Bamya, börülce, dereotu, fasulye, japon turpu, kabak, karnabahar, karpuz, kavun, lahana, marul, maydonoz, mısır, patates, patlıcan, pırasa tohumu
hıyar, yeşil soğan(tohum)
MAYIS: Ayçiçeği, bamya, brokoli, brüksel lahanası, fasulye, kabak, kara lahana, karadeniz lahanası, karnabahar, kereviz, kırmızı lahana,
beyaz lahana, mısır, pancar, roka, hıyar
HAZİRAN: Barbunya, börülce, fasulye, hıyar
TEMMUZ: Fasulye, havuç, ıspanak, kabak, marul, mısır, hıyar
AĞUSTOS: Havuç, ıspanak, marul, roka
EYLÜL: Dereotu, ıspanak, kara turp, kırmızı turp, marul, roka, tere
EKİM: Bakla, mercimek, roka, sarımsak, soğan(arpacık), Tere
KASIM: Bakla, bezelye, buğday, yulaf, çavdar
ARALIK: Bakla, sarımsak, soğan (arpacık), buğday, yulaf, çavdar
Ne ekerseniz ekin ama mutlaka yerli tohum ekiniz.