enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Asgari Ücret İçin 3 Farklı Senaryo

Türkiye’de çalışan milyonlarca işçi gözünü, bugün başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına dikti. Peki 2022 asgari ücreti ne kadar olacak? Sendikaların talebi ne? İşte 3 farklı senaryo…

Asgari Ücret İçin 3 Farklı Senaryo
1 Aralık 2021 12:21 | Son Güncellenme: 1 Aralık 2021 12:23
A+
A-

Doğrudan 7 milyon işçiyi, dolaylı olarak Türkiye’de yaşayan herkesi yakından ilgilendiren asgari ücret zammı için görüşmeler geldi çattı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanarak 2022 yılı için asgari miktarda uygulanacak ücret rakamını belirleyecek kararı alacak.

Peki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı saat kaçta? Toplantı öncesinde sendikaların talebi ne? 2022 asgari ücreti ne kadar olacak? İşte asgari ücret rakamı için 3 farklı senaryo…

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI SAAT KAÇTA?

Her yıl 4 toplantı sonucu belirlenen asgari ücret zammı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarına göre bu yıl daha erken sonuçlanabilir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu’nda ilk toplantısını saat 14.00’te yapacak. Toplantıda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise Türk-İş temsil edecek. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını da Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yapacak.

SENDİKALARDAN TOPLANTI ÖNCESİNDE ORTAK TAVIR

TÜRK-İş, DİSK ve HAK-İş, görüşmeler öncesinde ortak açıklama yaptı. “Düşük asgari ücret kabul edilemez!” diyen sendikalar “Asgari ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır” başlıklı 9 maddelik ortak talep yayınladı.

Sendikalar, “Asgari ücret, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücrettir. Bu yönüyle asgari ücret, insanın yaşaması ve varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan asgari gelir kaynağıdır.” mesajı verdi.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş.

ASGARİ ÜCRETTE ÜÇ FARKLI SENERYO

Asgari ücret eğer yüzde 24 artarsa 3.500 TL’ye çıkacak. Yüzde 33 zamlanırsa 3.750 TL olacak. Asgari ücretin 4.000 TL olması için ise gereken zam oranı %40 olması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.