Ahkaf Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Ahkaf Sûresi; Sûre Mekke’de Câsiye’den sonra, Zâriyât’tan önce indirilmiştir. İbn Âşûr’un tesbitine göre (XXIV, 6) bu sûre, peygamberlik geldikten iki yıl sonra vahyedilmiştir.
Mekke döneminde inmiştir. 35 âyettir. Sûre, adını 21. âyette geçen “Ahkâf ” kelimesinden almıştır. Ahkâf, sûrede sözü edilen “Âd” kavminin yaşadığı Yemen’de bir bölgenin adı olup, uzun ve kıvrımlı kum yığınları demektir. Konusu itibariyle bir önceki sûrenin devamı niteliğindedir.
Hâ-mîm ile başlayan diğer sûrelerdeki gibi bunun da başında Kur’an-ı Kerîm’e dikkat çekilmekte; bu kitabı, sonsuz güç ve hikmet sahibi Allah’ın vahyettiği kesin ve açık bir ifadeyle açıklanmaktadır. Araya diğer konular girmekle beraber sûre boyunca bu temanın işlenmesine devam edilmekte, daha önce de ilâhî kitapların geldiği, bunları tebliğ eden peygamberlere karşı, son peygambere yapılan şeylerin yapıldığı bildirilmekte, çeşitli kanıtlar ortaya konarak Kur’an’ın Allah kelâmı olduğu ispat edilmektedir. Sûrenin bu ana konusu dışında şu hususlara da temas edilmektedir:
1. Tek yaratanın Allah olduğu ve O’nun her şeyi bir hikmetle yarattığı.
2. İman etmeyi kolaylaştıran deliller, akıl yürütme şekilleri.
3. İman ve istikametin meyvesi.
4. İnsanın ameli yani yapıp ettikleri, eserleri ile derecesi arasındaki paralellik.
5. Aile fertlerinin karşılıklı hak ve ödevleri.
6. Âd kavmi ile peygamberleri arasında geçenlerin ibret için hatırlatılması.
7. Cinlerin Kur’an’ı dinlemeleri ve imana davet edilmeleri.
8. Başta yaratan ve insana can veren Allah’ın, ölenleri diriltmeye de kadir olduğunun, diriltmeyi takip eden zamanda inkârcıların başlarına geleceklerin hatırlatılması.
Ahkaf Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Ahkaf sûresini okuyan kişiye, yeryüzündeki tüm kum tanelerinin sayısının on katı kadar sevâb verilir, on katı kadar günahı afvedilir ve on katı kadar derecesi yükseltilir.” (Ebû Suud)
Ahkaf sûresini, bir kâğıt üzerine yazıp, sandık, dolap gibi bir yere konulsa, sandığın içindekiler, böcek ve haşerat tarafından gelecek bir zarara karşı korunmuş olur.
Bu sûreyi yazıp üzerinde taşırsa, cin ve şeytanların şerrinden korunur. Şâyet yattığı yerde bulundurursa, kötü rüya görmekten korunur. Eşyaların korunması için okunur.
Allah’ın (cc), kendisini nimete şükretmeye muvaffak kılmasını, makbul itâat yapmaya muvaffak etmesini, soyu içerisinde sâlih kişiler yaratmasını isteyen; Ahkaf sûresinin 15. âyetini okumalıdır.
Yaptığı duânın âcilen kabul edilmesini dileyen kişi, Ahkaf sûresinin 35. âyetini okuyup, acziyet içerisinde duâ etmelidir. (Azim ve kararlılık sahibi peygamberlerin sabrettikleri gibi sen de sabret. Onlar için de acele etme. Başlarına geleceği vaktiyle söylenen şeyleri gördüklerinde sanki gündüzün kısa bir süresini yaşamış gibi olacaklar. Tebliğ konusu işte budur; hiç günaha sapanlardan başkası helâk edilir mi?)