enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Soymuk (Yalamuk) nedir ve faydaları nelerdir? (Soymuk ne zaman ve nerede Olur?)

Batı Karadenizde ve Kastamonu’da soymuk veya yalamukta denir. Çam ağacı çeşitleri Kara Çam, Sarı Çam ve Köknar ağaçlarından elde edilir. Yılda bir defa olmak üzere 15 Mayıs 15 Haziran tarihleri arasında ibuk kuşunun ötmesiyle haberdar olduğumuz, suyun ağaca yürümesi ve emilebilen özsuyudur.

Soymuk (Yalamuk) nedir ve faydaları nelerdir? (Soymuk ne zaman ve nerede Olur?)
5 Mayıs 2024 18:30 | Son Güncellenme: 8 Mayıs 2024 12:41
A+
A-

Karadeniz bölgesinde olduğu gibi Kastamonu ve tüm ilçelerinde soymuk veya yalamuk bilinir ve tüketilir.

ilkbaharda çamın kabuğundan çıkan, çamın emilebilen özsuyudur.

Köyde 10-20 Mayıs tarihi arasında tatlı bir heyecan başlar. Herkes birbirine sorar ve can kulağıyla dinler. Ney mi? İbuk kuşunu… İbuk kuşu ibbuk ibbuk diye ötmeye başladı mı soymuk zamanı gelmiş demektir. Öncelikle güneş gören kesimlerden soymuk için sarı veya kara çam ağaçları belirlenir. Dış kalın kabukları balta veya bıçakla güzelce soyulur. İçerideki sarımsı kabuk alttan üstten çizilerek bıçakla soyularak gövdeden ayrılır.

Gövdeye alttan üste doğru bıçakla soymuk soyulur ve bir tabakta biriktirilerek yenir. Biraz sakızlı olabilir ama çok lezzetli ve suludur. Özellikle akciğer, şeker vb. hastalıkları olanlar çok tüketirler ve faydasını görürler.

Soymuk soyulduğu an yenmesi veya en fazla 24 saat içinde korunarak tüketilmelidir. Yoksa ekşir bir vaziyet alıyor ve özelliğini kaybediyor. Köylerde soymuk yemeyen ve sevmeyen yoktur. Aç karna veya tok karna hatta ramazana denk gelirse iftarda mutlaka tüketilir. Üretimi çok zahmetlidir. Yemesi de çok lezzetlidir ve şifadır.

Soymuk soyulan ağacın bölgelerinde sakız oluşurdu. Bu sakızlar toplanarak çiğnenir veya eritilerek yaralara bastırılırdı.

Sarı ve Kara Çam ağaçlarının insanlara mutluluk ve huzur verdiği çok eski çağlardan bu yana bilinen bir gerçektir.

Çam Ağacının İnsanlara ve Hayvanlara faydaları nelerdir?

Eskiden insanlar bile kolay kolay doktora gitmezlerdi. Kocakarı ilacı deyip geçmeyin ne olur hepsinin bir hikayesi var. Kışın hayvanlarımız hastalanınca grip gibi bir şey olurlar salya sümük akar ve halsizleşirlerdi. Babaannem ve yaşıtları çamın yeşil pürleri yani dikenlerini koparır yakarlar yaş olduğu için hemen yanmazdı ve dumanı ile hayvanın ağzına burnuna ve arka tarafına hatta altına tütsü verirlerdi. Ve hayvanlar iyileşirdi. Tabi birde kışın karlar çok olduğundan koyun ve kasımda doğan kuzulara çam ağacının biz pürleri deriz yani dikenleri kesilip yedirilirdi. Kısaca çam ağacının insanlara da hayvanlara da faydası çoktur.

Çam ağacı ve soymuk nelere iyi gelir? 

Akciğer hastaneleri ormanlık yani çamlık bölgelere yapılırdı. Kastamonu Daday Ballıdağ hastanesi örneğinde olduğu gibi…

Peki Çam Ağacının Sağlığa Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Çam ağacından yayılan kokuları insanlar genellikle sevse de çok az insan bu kokunun astım ataklarını tetiklediğini bilmektedir. Diğer bir yandan çam ağacı astımın tedavisinde kullanılan yardımcı unsurlardan birisi olmaktadır. Çam ağacının dağıttığı şifalara gelecek olursak şunları sıralayabiliriz;

Çam sakızı yaraların üzerine uygulandığında yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmelerine yardımcı olmaktadır.

Eğer çam ağacının kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa o zaman diş ağrılarını hafifletir,

Çam yaprakları kaynatılarak ve daha sonrasında bal ile karıştırılarak düzenli bir şekilde tüketilirse gastrit hastalığına iyi gelmektedir.

Çam ağacının kabuklarının kaynatılıp bal ile tatlandırarak içilmesi ise en iyi balgam söktürücülerden birisi olarak karşımıza çıkar.

Çam terebentin yağı ile zeytinyağı karıştırılarak saç diplerine sürülmesi ve bütün gece bu şekilde beklenmesi saçların daha çok çıkmasına ve saç bakımına yardımcı olmaktadır.

Astım hastalığının tedavisini desteklemek için çam yaprakları ile sinir otunun birlikte kaynatılması ve daha sonrasın bal ile tatlandırılarak içilmesi gerekmektedir.

Yorumlar
  1. Hoca Köylü dedi ki:

    Ertuğrul Bey, Tebrik ederim. Soymuk başlıklı bu yazınızın zamanlaması harika.
    Yazıyı 28 Mayıs seçim sonrasına denk getirmeniz takdire şayan.
    Gerçekten soymuk hazımsızlığa da iyi gelir.
    Köylerinizde şimdi soymuğun tam zamanı değil mi?
    Misafir etmekten gurur duyduğunuz kişileri köyünüze soymuk yemeye davet etmeyi düşünüyor musunuz?

    1. Ertuğrul dedi ki:

      Değerli Hocaköylüm; Sitemizi takip edip yorumlarla katkı sunduğun için teşekkürü borç bilirim. Soymuk mevsimi geçiyor ve seçim öncesi bir oy kaybına sebep olmamak için paylaşmadım. Hazımsızlığa iyi geldiğini bilmekte iyi oldu. Bizde gider yeriz inşallah. Ayrıca, Biz misafiri severiz elbette. Çünkü Hocaköyünün genlerinde misafiri sevmek ve en üst seviyede ağırlamak vardır. Hocaköyünün genlerinde sofranın ortayerden hiç kalkmaması ve Misafire karşı hep güleryüz vardır. Biz böyüklerimizden böyle gördük böyle de uygularız. Davet etmez olurmuyum soymuk mantar neyse artık tüm sevdiklerimi davet ediyorum köyümüze

  2. Anonim dedi ki:

    Biz buna kasmuk deriz tokat ve Sivas tarafında özellikle de Reşadiye tozanli da