Banduma nedir Banduma nasıl yapılır ( Banduma deyince niçin akla Kastamonu gelir?)
Gastronomi Şehri Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu’nun diğer yörelerinde hiç bilinmediği ortaya çıkmıştır.
Banduma hangi yöreye ait? Banduma yufkası nedir? Kastamonu Bandırması nasıl yapılır? Banduma nerede yenir? Kastamonu Haber ekibimiz sizler için araştırdı
Yöresel Lezzetler
İşte O Lezzzetlerden biri
Kastamonu Banduması
İbi yani Hindi Banduması; hindi eti ve suyunun yanında, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan Kastamonu ilimizin ve başta Devrekani olmak üzere tüm ilçelerinin meşhur lezzetleri arasında yer alır.
Yapılması ve servis edilmesi ustalık isteyen banduma yemeği özellikle eve gelen misafirlere ikram edilir. Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez yemek türlerindendir Banduma
Banduma Kastamonu mutfağının en dikkat çekici örneklerindendir. Türk Dil Kurumu’nda “Banduma” kelimesinin sözcük anlamı, “Tavuk veya hindi suyuna parmak kalınlığında durulmuş yufkaları batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine hindi veya tavuğun etleri konularak yapılan yemek.” olarak geçmektedir. “Bandumak” ise Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’nde “banmak, batırmak” anlamlarına gelir.
Peki Banduma İçin Gerekli Malzemeler Hangileridir?
* 1 kg böreklik un
* 150 gr ceviz içi
* Yarım hindi
* 50 gr. Tereyağı
* Tuz
Peki Banduma Nasıl Yapılır?
Önce Hindi pişirilerek suyu elde edilir. Sonra un su ve tuz ile güzelce yoğrulur. Elde edilen hamur yufka haline getirilerek pişirilir. Ceviz içi güzelce ufalanarak bir tepsi içinde önceden kızartılmış Kastamonu ve ilçelerine ait tereyağı ile yağlanır.
Pişirilen hamurlar yufka halinde iken rulo şeklinde kesilir ve hazırlanmış olan hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Bu tepsideki hamurların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanarak yağlanmış ceviz içi konur ve yine hindi suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir. Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir.
Kaynak: Ağız Tadıyla Kastamonu Mutfağı, Kastamonu Valiliği Yayınları