İslamiyet’te Yöneticilik Nasıl Olmalıdır
Şehrül-Emin şehri ve içinde yaşayanları emanet bilmek,bu emanete ihanet etmemek demektir.O yerin güvenilen idarecisi olmak,idare ederken Hazreti Ömer gibi adil,Hazreti Ebu Bekir gibi sadık,Hazreti Ali gibi vefalı ve yiğit olmak demektir.Hizmet ederken de halka,hakka hizmet ettiğini bilen olmak demektir.Şehrül-Emin hak pişirmek,hak dağıtmak ve hak gözetmek demektir.
İslamiyet’te Yöneticilik
İslamiyet’e göre Müslüman olduğunu kabul eden yönetici de olması gereken özellikler şunlardır…
- Ehliyet ve Liyakat.
- Sorumluluk Bilinci.
- İlim.
- Halkın Güven ve Sevgisine Mazhar Olma.
- Yüksek Ahlâkî Vasıflara Sahip Olma.
- Halkın Maslahatlarını Gözetme.
- Fitnecilerden ve haset şahıslardan uzak durmak.
- Cimri kişileri, lideri cömertlikten alıkoyma tehlikesi dolayısıyla meşveretine, yani meclisine almamak.
- Korkaklardan zayıf olmalarından dolayı, çok hırslı olanlardan da zulme yatkınlıklarından dolayı uzak durmak.
- Yardımcılarını, işinin ehli ve de en önemlisi kalbi temiz olanlardan ve zulme tamah etmeyenlerden seçmek.
Bu özellikleri yerine getireceğini beyan ederek seçilenlerin, seçildikten sonra da aynı şekilde sözlerinde durmaları ve bu maddeleri eksiksiz uygulaması gerekmektedir. Aksi taktirde tüm bu özellikleri uygulamamanın verdiği zararın yanında HALK’ ın gözünde olan güven ve samimiyet özelliklerini de kaybedeceklerdir.
Geçmiş dönemler de yapılan yanlışlardan ders almamak, yanlış yapılırken orada bulunup yanlışa yanlış demeyenler ile çalışmaya devam etmek, mücadele esnasında yalnız bırakanlara sonradan kucak açmak yöneticiliğinin zayıflığını göstermektedir.
Karşı çıktıklarıyla kalanların ilkesizliği kadar, göreve gelenlerin de bunlar da devam etmesi aynı derece de ilkesizlik ve basiretsizliktir.
Yazımıza son verirken Emin olduğunu düşündüklerimizin istikametini bulmasını, bulanların da istikametten ayrılmamasını dileriz.