Teşrik tekbirleri yarın başlıyor (Peki teşrik ne demek ve teşrik tekbiri nasıl getirilir?)
Kurban Bayramı’nın Arefe günü, yani yarın sabah namazından itibaren, bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç vakit farz namazından sonra bir kere ” Allahu ekber Allahu ekber, la ilahe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillahilhamd” diye tekbir getirilmesine teşrik tekbirleri denir ve vaciptir.
Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri nasıl getirilir? Teşrik tekbirinin Arapçası, okunuşu ve anlamı.
Teşrik tekbirleri nedir ve ne zaman getirilir?
Teşrik; doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir.
Toplam yirmi üç vakit eder. İster cemaatle kılınsın, ister yalnız kılınsın, ister seferi olunsun, ister mukim olunsun, erkek veya kadın her Müslüman için teşrik tekbiri vaciptir.
Selamdan sonra unutarak konuşan veya yerinden ayrılıveren biri teşrik tekbiri söylemez.
Teşrik tekbirlerinin kazası var mı?
Teşrik günlerinde kazaya bırakılan namaz, teşrik tekbiri günlerinde kaza edilse teşrik tekbiri getirilir. Fakat teşrik tekbiri günlerinden sonra kaza edilecek olsa teşrik tekbiri getirmek gerekmez.
Teşrik tekbiri nasıl getirilir?
Teşrik Tekbirinin Okunuşu
“Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd” şeklinde getirillir.
Teşrik Tekbirinin Anlamı
Teşrik tekbiri; “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.
Teşrik tekbiri getirildikten sonra “Bismillahi Allahu Ekber” denilerek kurban kesilir.
Not: Teşrik tekbirleri unutulursa hatırlandığında hemen kaza edilmelidir.
Teşrik tekbirleri Hz. İbrahim’e dayanır
Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail (a.s) gökten buna bedel olarak bir koç getirir.
Dünya semasına ulaştığında Cebrail (a.s); “Allahu ekber, Allahu ekber” diyerek, tekbir getirir. İbrahim (a.s) bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; “Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber” diye cevap verir. Bu tekbir ve tevhîd kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail (a.s) da; “Allahu ekber velillâhi’l-hamd” der. Böylece kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur