Haşr Sûresinin sırları, faziletleri, gizemi ve anlamı (Haşr Suresine Neden Hüvallahüllezi Denir?)
Haşr Süresi; Medine döneminde inmiştir. 24 âyettir. Sûrede başlıca,Medine’de yaşamakta olan ve Hz.Peygamberle yaptıkları antlaşmaya ihanet ederek İslâm toplumunu ortadan kaldırmak üzere Mekkeli müşriklerle ittifak yapan Nadîroğulları’nın Medine’den topluca sürülmesi hadisesi ile Yahudilerle antlaşma yapan münafıklar konu edilmektedir.
Haşr Ne Demektir?
Sûre, adını ikinci ayette geçen “elHaşr” kelimesinden almıştır. Haşr, toplamak demektir. Müslümanlar arasında son üç ayetindenden ötürü “Hüvalahüllezi” denir. “Hüvalahüllezi” özellikle akşam ve sabah namazı sonrasında camilerde imam veya müezzin, evlerde ise müslümanlar tarafından okunur.
Haşr Suresi Neden önemlidir? Haşr suresi neyi anlatmaktadır? Allah’ın isimleri ve sıfatları Haşr Suresinde mi geçmektedir? Haşr suresini okumak insanı nasıl Cennete sokar? İsm-i A’zam ne demektir? Haşr suresi insanları nasıl ve neden korur? Haşr suresi hakkında tüm merak edilenler bu haberimizde…
Hadîs-i şeriflerde buyuruluyor ki: “Kim, gündüz veya gece Haşr süresinin sonunu okur, sonra da o gün veya o gece ölürse Allah ona Cenneti vacib kılar.” (Beyhâkî)
Her sabah ve akşam, Haşr sûresinin sonunu okuyanlar, âhiret
şehîdi olurlar.” (Münzirî)
Her kim, Haşr sûresini okursa, Allah, geçmiş ve gelecek bütün günahlarını bağışlar.” (Beyzâvî)
“Her kim, sabahladığında üç kere ‘E’ûzü billahissemî’il alîmi mineşşeytânirracîm’ der, Sonra besmele ile beraber Hașr sûresinin 21-24. âyetlerini okursa ve o gece veya gündüz ölürse, muhakkak cenneti kendisine vâcib kılmış olur.” (Suyûtî)
“Her kim, Haşr (“Hüvalahüllezi”) sonunu okur da, o gün veya gece ölürse, yapmış olduğu bütün günahları silinir.” (Suyûtî)
“Her kim, sabah olduğunda, Hașr sûresinin sonundan 3 âyet okursa, Allah-u Teâlâ, o kisiye akşama kadar duâ ve istiğfar etmek üzere 70.000 melek görevlendirir. O gün ölürse, şehîd olarak ölür. Akşamladığında bunları okuyana da aynı derece
vardır.” (Tirmizî)
“Kim, sabaha ulaştığında Haşr süresinden 3 ayet okur, sonra da o gün ölürse, o şehidler mührü ile mühürlenir! Yine (Her kim) o (nu) akşama ulaştığında okur da o gece ölürse, (yine) şehidler mührü ile mühürlenir.” (Darîmi)
Ebu Hüreyre (r.a.): Resûlullah’tan (s.a.v) İsm-i Âzamı sordum. Buyurdu ki: “Haşr sûresinin sonu İsm-i Azam’dır. Onu çok okuyun.” Tekrar sordum. Aynı cevâbı verdi. Yine sordum aynı cevâbı verdi.
Her türlü meşrû hâcet için 3 kere okunur. Zihin açıklığı için okunur.
Kim, Haşr sûresini okursa, cennet, cehennem, Arş, Kürsî, Hicab, gökler ve yerler, haşerat, kuşlar, rüzgâr, ağaç, hayvan, dağ, güneş, ay ve melekler ne varsa hiç biri geri kalmadan hepsi, onun için duâ ve istiğfar ederler. O gün ya da gece vefât edecek olursa, şehîd olarak ölür.
Kim “Müsebbihât” adı verilen beş sûreyi (ki bunlar; İsrâ, Hadîd, Haşr, Saf, Cum’â, Tegâbün, A’lâ sûreleridir) okursa “Bin âyet” okumuş gibi sevâb kazanır. (Ebû Dâvud)
Haşr sûresini, 40 gün 40 defâ okuyan her türlü isteğine kavuşur. Haşr sûresini okuyana; tüm varlık âlemi, salât ve istiğfar getirirler. Okuyan, kıyâmet dehşetinden de emin olur.
Allah’ın (c.c.) âyetleri içerisinde “İsm-i Âzam” Haşr sûresinin sonundadır. Bu süreyi okumaya devam edenler, din ve dünyâ işlerinde her türlü kötülüklerden güvence altında olur.
Maddî ve mânevî hastalıkları için şifâ arayan kişi, “Fâtihâ, Haşr sûresinin son dört âyeti, üç kere İhlas sûresi, üç kere Felak sûresi, üç kere Nas sûresi okumalıdır.
Mü’minlere karşı kalplerde kin ve düşmanlık hissi olmamasını isteyen kişi, Haşr sûresinin 10. âyetini okumaya devam etmelidir. Kendisinde sihir ve büyü olan kişi, Haşr sûresinin 22-24. âyetlerini okur, yüzünü ve bütün bedenini meshederse o sihir ve büyü bozulur.