Komşumuzu Nasıl Hoşnut Edebiliriz (İyi İnsan olmanın Yolları Nelerdir?)
Komşuluk ilişkileri İslâm toplumunda mühim bir yere sahiptir; çünkü gündelik hayatta yakın akrabalardan sonra karşılıklı hak ve mesuliyetlerimizin oluştuğu tarafların başında komşular gelir. Gerek müşterek menfaatlerimizin olması, gerekse ortak mekânlar kullanmamız birbirimize karşı hususen hassasiyet gerektirir
Bismillahirrahmanirrahim;
Cuma’yı Beklerken
KOMŞUNU HOŞNUT EDERSEN İYİ İNSANSIN!
Aziz kardeşlerim!
Mübarek Ramazan ayının 2. cumasının arefesindeyiz. Hem mübarek ay; hem de günlerin efendisi mübarek gün olan cumadan azami derecede faydalanabilmek için Efendimizin (s.a.v.) hadislerinden bir demeti okumaya ne dersiniz?
1. Bir Müslüman, Müslüman kardeşine silah çekerse, o silahını bırakıncaya kadar Allah Teala’nın melekleri o kişiye lanet etmeye devam eder. (Hz. Ebu Hureyre r. a.’den naklen)
2. Komşularının “iyi yaptın” dediklerini işitmişsen, bil ki, sen iyisin! Eğer, onların “sen kötü yaptın” dediğini duymuşsan, bil ki, sen kötüsün! (Komşularına memnun etmeye çalış.) (Hz. İbni Mesud r. a.’den)
3. Bir yerde veba (bulaşıcı hastalık) olduğunu işittiğinizde oraya girmeyin! Siz bir yerde iken, orada veba ortaya çıkmışsa, kaçmak için oradan çıkmayınız. (Hz. Üsame İbni Zeyt r. a.’den)
4. Cennet ehli cennete, cehennem ehli cehenneme girdiklerinde, ölüm (bir koç şeklinde) cennetle cehennem arasında bir yere getirilir ve koç kesilir. Sonra bir münadi nida eder: “Ey ehli cennet, ebedilik var; ölüm yok! Ey ehli cehennem, ebedilik var, ölüm yok.”
Bunun üzerine cennet ehlinin sevinç üzerine sevinçleri artar. Cehennem ehlinin ise, hüzün üzerine hüzünleri artar. (Hz. Ömer r. a.’den)
5. Sizden biri kardeşinden bir ihtiyacı için bir şey isterse, onu övmekle işe başlamasın. Yoksa onun belini kırmış olur. (Övgü kişiye gurura götürür.) (Hz. İbni Mesud r. a.’den)
6. Bir zanda bulunmuşsanız, onu araştırmaya kalkışmayın. Haset ettiğinizde aşırı gitmeyin. (Zanna uyup amel etmeyin) Uğursuzluk sandığınızda üzerinde durmayıp geçin ve ancak Allah’a tevekkül edin. Bir şey tarttığınızda ağdırın. (Hz. Cabir r. a.’den)
7. Et pişirirken suyunu çoğaltın. Zira, böylesi komşulara da yetişmesi bakımından daha iyidir. (Hz. Cabir r. a.’den)
Allah, bildikleri ile amel edenlerden eylesin! Allah’a emanet olunuz, benim can kardeşlerim!
Şakir Tarım
Gazeteci Yazar