Katarakt nedir?
Katarakt, kişinin göz merceğinde gelişen ve bulanık veya bulanık görmeye yol açan beyazımsı veya bulutlu lekelerdir. Katarakt, dünya çapında görme bozukluğunun en yaygın nedenidir.
Katarakt bir veya iki gözde gelişebilir ve lensten ışık akışını kesebilir. Mercek genellikle saydamdır ve ışığın gözün arkasındaki retinaya geçmesine izin verir. Bununla birlikte, kataraktlar merceğin opaklaşmasına neden olur ve kataraktların boyutu veya sayısı büyüdükçe, daha az ışık merceğe nüfuz edebildiğinden görme giderek kötüleşir.
Belirtiler ve risk faktörleri
Kataraktın en erken belirtilerinden biri bulanık görmedir. Mercek ne kadar bulanık olursa, etkilenen gözdeki görme tamamen kaybolana kadar görme o kadar fazla bozulur. Genellikle durumla ilişkili ağrı yoktur.
Katarakt genellikle yaşlıları etkiler, ancak çocuklar ve bebekler de özel katarakt türlerinden etkilenebilir. Kataraktla ilişkili diğer risk faktörlerinden bazıları sigara içmek, ailede katarakt öyküsü, kötü beslenme, gözlerin güneş ışığına aşırı maruz kalması, uzun süreli steroid kullanımı ve diyabettir.
Kataraktın tedavisi
Hafif katarakt için yüksek güçlü gözlükler ve daha parlak okuma lambaları yardımcı olabilir. Ancak durum ilerledikçe gözün ameliyat edilmesi gerekebilir. Katarakt tedavisinde cerrahi en popüler ve en etkili tedavi seçeneklerinden biridir. Operasyon, yapay bir lens ile değiştirilen etkilenen lensin çıkarılmasını içerir.