enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’nun Yeniden Kenevir (Kendir) Üssü Olması İçin İmzalar Atıldı

Türkiye’nin ihtiyacı olan malları Türkiye’de üreterek ithalatı azaltıp, ihracatı arttırmalıyız. Kendir ekildiğinde sanayide inşaat malzemesinde tekstilde ve diğer alanlarda önemli yatırımlar yapılacaktır. Bugün bizler üniversite-sanayi-kamu işbirliğine de önem vermeliyiz.

Kastamonu’nun Yeniden Kenevir (Kendir) Üssü Olması İçin İmzalar Atıldı
22 Eylül 2021 09:24 | Son Güncellenme: 8 Kasım 2021 13:37
A+
A-

Kastamonu’da kenevir konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kenevir (kendir) açıklamalarından hemen sonra harekete geçen ve bu konuda konferanslar, panelller ve seminerler yapan ve olağanüstü gayret sarf eden KASİAD sözünü kısa süre içinde tuttu ve tarih tekerrür etmeye başladı bile…

Kastamonu tekrar Kendir (endüstriyel kenevir) üssü olmak için ilk adımlar atıldı.

 

Kastamonu tekrar KASİAD (Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği) öncülüğünde  Kenevir (kendir) üssü olmaya vira bismillah dedi.

Hayırlı olsun.

Taşköprü İlçe OSB’de 30 dönüme yapılacak olan elyaf üretim tesisi ile ilk etapta yıllık 10.000 ton kendirden elyaf üretilecek. Bu bağlamda 10.000 dönüm kendir ekimi yaptırılacak. Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın himayelerinde, Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal ve diğer İlçe Kaymakamları, Kastamonu Belediye Başkanı Dr. R. Galip Vidinlioğlu, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Kastamonu Ziraat Odası Başkanı, Kastamonu Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı, Taşköprü Ziraat Odası Başkanı, Taşköprü Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı ve KASİAD Kastamonu Şube Başkanımız Ahmet Katar katılımlarıyla, Taşköprü Kaymakamı ve Taşköprü Belediye Başkanı ile yatırımcı Dr. Ahmet Çetinsaya ve Uğur Gazanker arasında iş birliği protokolü ve Taşköprü OSB yer tahsisi protokolü imzaları atıldı.

Yapılacak olan yatırımla ilk başta 20 dönüm kapalı alan ve 10 dönüm açık alanda kendirden elyaf üretimi yapılacak. Akabinde iplik üretim tesisi kurulacak. İlk yıl 5.000 dönüm ikinci yıl 10.000 dönüm kenevir ekimi gerçekleştirilecek. Yatırımcı çiftçiyi sübvanse edecek.

 

KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan’ın Kastamonu’un tekrar kenevir üssü olması için daha önce yaptığı açıklamada şunları söylemişti…

Amacımız ithalatın azaltılıp, ihracatın arttırılmasıdır

“Bugünlerde dünyada yaşanan ekonomik siyasi ve toplumsal olaylar insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Suriye’de terörist unsurlarla yaptığımız savaş takdire şayandır. Türkiye ekonomisinin gelişmesi için sadece devletin desteği yeterli değildir. Özel sektörün katma değerli sektörlere yatırım uygulanması esastır. Türkiye’nin ihtiyacı olan malları Türkiye’de üreterek ithalatı azaltıp, ihracatı arttırmalıyız. Kendir ekildiğinde sanayide inşaat malzemesinde tekstilde ve diğer alanlarda önemli yatırımlar yapılacaktır. Bugün bizler üniversite-sanayi-kamu işbirliğine de önem vermeliyiz. Yapacağımız teknokentler de AR-GE faaliyetlerini arttırıp katma değerli ürünlere yönelmeliyiz. Ülkemizin ihtiyacı olan ileri teknoloji ürünleri üretmeliyiz. Türkiye’nin ekonomisini güçlendirmek konularında AR-GE ve geliştirici faaliyetleri artırmalıyız. Tarımda bugün Hollanda ve Amerika ekonomisini örnek almalıyız hatta onları geçmeliyiz ve o potansiyel bizim Ülkemizde var.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.