enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

100. Yıl İkramiyesinde Emekliler Arasında Adaletsizlik: Adaletin bu mu İktidar

Emekliler arasında tartışma çıkaran ikramiye nihayet ödenmeye başladı. Kayıtlı çalışan bir emekli ikramiye alamazken, kayıt dışı yani sigortasız çalışan bir emekli ise ikramiyeyi alabiliyor. 50-60 Bin lira emekli maaşı alan bir ikramiyeyi alabiliyorken, 7.500 TL yetmediği için asgari ücrete çalışmak zorunda kalan bir kişi bu ikramiyeyi alamıyor. Kısaca çık çıkabilirsen bu işin içinden…

100. Yıl İkramiyesinde Emekliler Arasında Adaletsizlik: Adaletin bu mu İktidar
14 Kasım 2023 00:03 | Son Güncellenme: 13 Kasım 2023 23:46
A+
A-

BU NASIL ADALET AK PARTİ!

İktidarımız Cumhuriyetin 100. Yılı münasebetiyle aylardır mağdur ettiği emeklilere 5.000 TL ikramiye, aslında SUS PAYI verdi. SUS PAYI diyorum, seçimden önce seyyanen zamla birlikte en düşük emekli maaşı 7.500₺ olmuştu. Ancak seçimden sonra emeklilere % 25 zam gelmesine rağmen milyonlarca emekli BİR KURUŞ ZAM alamamıştı. Nasıl olsa seçim bitmiş ve de kazanılmıştı. Emeklilerin geçinip geçinmemesi kimsenin umurunda değildi. Emekliler Mart ayında verilen 7.500₺ maaş şuan için en az yarı yarıya düşmüştür. Çünkü Mart ayında Mazotun, Doların, Ekmeğin, Peynirin, Yağın fiyatı en az iki kat arttı ama Emeklinin maaşı aynı kaldı. O gün 100₺ olan kaşar peynir bugün 190₺ olmuş, o gün 17-18 TL olan mazot bugün 40 TL olmuş… Bu örnekleri say say bitmez. İktidar oluşan kamuoyu baskısını kırmak için T.C. nin 100.Yıl sebebiyle emeklilere 5.000 TL ikramiye verme kararı aldı. Yani emeklilere Temmuz ayından itibaren vermesi gereken 5.000 TL’yi bir kez, onu da LÜTUF gibi vererek adeta SUSUN dedi.

İKTİDAR İKRAMİYEYİ ELİNE GÖZÜNE BULAŞTIRDI

Emeklilere verilen bu 5.000₺ ikramiyeden çalışan emekliler hariç tutuldu.

Peki neden?

Çünkü onlar çalışıyorlardı ve kayıt dışı değillerdi
Vergi kaçırmıyorlardı
Ve de geçinemiyorlardı
Çünkü emekli maaşları yetersizdi

İşte bu nedenlerle bu emeklilerin bir şekilde cezalandırılması gerekiyordu.

Tabi birde ayrımcılık yapılması ve emekliler arasında sıkıntı olması ve tartışılması gerekiyordu.

Öbür taraftan emekli ama kayıt dışı çalışan bir emekli bu ikramiyeyi rahatça alabiliyorken, kayıt dışı çalışmayan, devletine vergi ödeyenin ise adeta cezalandırılıyordu . Tam da bu iktidara yakışır bir durum yani anlayacağınız.

Daha bitmedi bakın daha neler var neler?

TBMM’de 300 Milletvekili hem emekli milletvekili olarak 65-70 bin, hem de normal vekil olarak 80-85 bin olmak üzere toplamda 150.000 TL maaş alıyorlar. İşte bu Milletvekilleri de bu 5.000 TL ikramiyeyi almaya hak kazandılar. Yani 7.500 TL emekli maaşı yetmediği için, 11.400 TL asgari ücrete kayıtlı çalışan bir emekli 5.000 TL’yi hak etmiyor ama 150 BİN TL alan bir milletvekili hak ediyor.

Geçmişte EYT’liler için çift dikiş, yani çift maaş diyen ve bunu kabul etmeyeceklerini söyleyen sayın Cumhurbaşkanı, şuanda TBMM’de tam 300 Milletvekili çift dikiş yani çift maaş alıyor. Peki bu niye engellenmiyor? Adam 3-4 dönemdir milletvekili, 2 yıl dolunca emekli olduğu için milletvekili emekli aylığı almaya hak kazanıyor. Birde tekrar vekil olduğundan milletvekili maaşı da alıyor. ‘Yeme de yanında yat’ misali. Neden Milletvekilliğinden emekli olan biri milletvekili seçildiğinde emekli maaşını vekilliği sona erene kadar alamaz” denmiyor da 300 vekile kıyak geçiliyor anlayan varsa anlatsın bize..

Diyelim ki bir kişi Askeriyeden, bürokrasiden, doktorluktan, Savcılıktan, Valilikten, Müsteşarlıktan, Milletvekilliğinden, Bakanlıktan emekli ve doğal olarak 35-40-50-60 BİN TL çok yüksek maaş alıyor. İşte bu emekliler de bu 5.000 TL’yi alabiliyorlar.
Ancak 7.500 TL emekli maaşı kirasına bile yetmediği için, 11.400 TL asgari ücrete kayıtlı çalışan bir emekli bu 5.000 TL’yi alamıyor.

Emekli bir Bakan, Başbakan, Cumhurbaşkanı’nın maaşı en az 70-80-90 BİN civarındadır. İşte Devletimiz bunlara dahi 5.000 TL ikramiye veriyor ama 7.500 TL emekli maaşı yetmediği için, 11.400 TL asgari ücrete kayıtlı çalışan bir emekli 5.000 TL ikramiye vermiyor.

ADALETİN BU MU EY İKTİDAR

Aslında Temmuz ayında en düşük emekli maaşı asgari ücret olmalıydı hatta üstünde bile olmalıydı. Çünkü Ak Parti iktidara geldiği yıl, en düşük emekli maaşı (225 Bin),asgari ücretin (185 Bin) çok üstündeydi. Bu hesaba göre en düşük emekli maaşı 14-15 Bin civarında olması gerekiyordu. Enflasyonu düşük göstere göstere 15 BİN lira vermesi gerekirken 7.500 TL’ye razı edip sadece bir kez 5.000 TL’yi de LÜTUF gibi vermek ve ayrımcılık yapmak ancak bu iktidara yakışırdı, nitekim yakıştı da.!

100. YIL İKRAMİYESİ HERKESE VERİLMELİDİR!

Eğer bu ikramiye T.C. 100.ncü kuruluş yıl dönümü için veriliyorsa, bırakın çalışan, çalışmayam emekliler arasında ayrım yapmayı, asgari ücretle çalışan, kira veren, askerlik yapan, polis, Öğretmen vb. kısaca tüm vatandaşlarımıza verilmelidir diye düşünüyorum.

Önümüzde yerel seçimler var. Şubat ve Mart aylarında emeklilere ufak bir seyyanen zam daha yapılarak seçim öncesi gönülleri ve oyları alınmış olur. Seçim bittikten sonra kim öle kim kala, ne olursa hayr ola…

Vesselam

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.