Tâhâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Tâhâ Sûresi,Mushaftaki sıralamada yirminci, iniş sırasına göre kırk beşinci sûredir. Meryem sûresinden sonra, Vâkıa sûresinden önce Mekke’de inmiştir. 130 ve 131. âyetlerin Medine’de nâzil olduğuna dair bir rivayet de vardır.Hz. Ömer’in İslâmiyet’i kabul edişiyle ilgili meşhur rivayette Ömer’in, kız kardeşi ve eniştesinin evine baskın yaptığında işittiği ve çok etkilendiği âyetlerin Tâhâ sûresinin âyetleri olduğu ve bu olayın peygamberliğin beşinci yılında cereyan ettiği dikkate alınarak, genellikle Mekke döneminin ortalarına doğru indiği kabul edilir.
Kaynaklarda nüzûlü için belirli bir sebepten söz edilmez. Geldiği dönemin şartları ve sûrenin içeriği, Hz. Peygamber’e ve müminlere teselli verip onların moralini yükseltmeyi amaçladığını göstermektedir.
Tâhâ ne demek?
Mekke döneminde inmiştir. 135 âyettir. Sûre, adını birinci âyette yer alan harflerden almıştır. Sûrede, Allah’ın peygamberler aracılığıyla insanlara gösterdiği doğru yolun temel gerçeklerine işaret edilmekte, Hz. Peygamber teselli edilerek peygamberlik görevini mutlaka en güzel şekilde başaracağı müjdelenip kendisine karşı çıkanların uğrayacağı sonuçlar izah edilmektedir.
Tâhâ Sûresinin Konusu
Hz. Peygamber’in mâneviyatını yükselten ve Allah’ın kudretine dikkat çeken ifadelerle başlanmış, ardından Hz. Mûsâ’nın Firavun’la mücadelesine, Cenâb-ı Hakk’ın İsrâiloğulları’na lutfettiği nimetlere ve onların hatalı tutumlarına geniş bir biçimde yer verilmiştir. Daha sonra Hz. Âdem’in yaratılışına, şeytanın onu ve eşini kandırıp cennetten çıkmalarına sebep oluşuna değinilmiş, inkârcıların karşılaşacakları âkıbet hatırlatılmış ve ebedî mutluluğun Allah’a saygıda kusur etmekten sakınanların olacağı belirtilmiştir.
Tâhâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Tâhâ sûresini okumaya devâm ederse, kıyâmet günü Muhâcir ve Ensâr’ın sevâbı verilir.” (Beyzâvî)
Bakarâ, Â’li İmran, Tâhâ sûreleri, kendileriyle yalvarılıp, duâ edildiğinde, Cenâb-ı Hakk’ın kabûl buyuracağı “İsm-i Â’zam”dırlar. (Darîmî)
Tâhâ ve Yâsin sûrelerini, Allah-u Teâlâ, Adem’i (a.s.) yaratmadan bin yıl evvel okumuştur. Melekler işitince, bunların indirileceği ümmete, bunları okuyacak dillere, bunları ezberleyecek gönüllere ne
mutlu demişlerdir. (Darîmî)
Taha Suresi neye iyi gelir?
Her kim, sözlerinin anlaşılmasını, dili peltekse peltekliğinin gitmesini, göğsünün genişlemesini ve imtihan sırasında başarılı olmak isterse, Tâhâ sûresinin 25-28. âyetlerini çokça okusun
.
Bir türlü evlenmeye yanaşmayan veya evlenemeyen çocuğunun evlenip, hayırlı bir yuva kurmasını isteyen anne ve baba, evlenmesini istediği çocuğunun üzerine, Tâhâ sûresinin ilk 12 âyetini, 21 kere okuyup üflerse, Allah-u Teâlâ’nın izni ile en kısa zamanda evlenip, hayırlı bir yuva kurar.
Fussilet Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları