Odun Külünün Faydaları Nelerdir (Odun Külünde Neler Yapılırdı Neler)
Odun külü, şimdi diyeceksiniz odun külü nedir ya? Sakın böyle bir şey söylemeyin. Bu haberi okuyunca sizde odun külü kullanmak zorunda kalırsınız. Odun külü; her çeşit bitkinin büyümesi ve gelişmesi için gereken bütün vitaminleri içinde taşır.
Yaşanmış Köy Hikayeleri
Odun külünü, bir çeşit gübre olarak kullanmayı bilmeniz demek, artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlamak demektir. Odun küllerini ilkbahar aylarının başında, daha toprak kuruyken ve bitkiler henüz aktif olarak büyümeye başlamamışken bir toprak besini yani gübre olarak kullanırsanız harika sonuçlar alırsınız.
ESKİDEN KÖYDE HAYAT NASILDI?
Ben çocukken ebem yani babaannem ocak başında mutlaka küllü çörek yapardı. Ocağa sacı kor, altına çöreği tepsiyle birlikte koyup, üstüne sacı kapatıp, altını, üstünü yani her tarafını küller çöreği pişirirdi. Aman Allah’ım o ne lezzet… Yemede yanında yat. O zamanlar bazen beğenmezdik ama şimdi burnumuzda tütüyor ama bulamıyoruz.
Eskiden fırına çok ettiğimizden, yani ekmeğimizi kendimiz pişirdiğimizden odunu çok yakmış olurduk ve onun için evimizden kül hiç eksik olmazdı.
Birde gumpiri yani patatesi odun külünün altına koyup, kabuğuyla pişirirdi. MMMMMMM pamuk gibi olmuş muhteşem bir lezzet çıkardı külün altından. Şimdi ne ebem var, ne de kül var artık.
Şimdi ya sen nerelisin diye soranlar olabilir. Hemen cevaplayayım: Kastamonu Taşköprü Hocaköyü Yayla mahallesinden Selimgil derlerdi bize…
Şimdi size çocukluğumuzda odun külüyle başka ne yaptıklarını söylesem inanır mısınız bana?
Bizim köyde çocukluğumuzda elektrikler yoktu. Cereyan 1987 Kasım ayında gelmişti. Elektrik olmayınca da çamaşır, bulaşık makinesi de yoktu doğal olarak. Kadınlar Çamaşır yıkamak için dereye ateş yakarlar, koca bir kazanda suyu kaynatıp, hatta çamaşırı da kaynata kaynata yıkarlardı. Bir şey söyleyim mi size, inanın kalıp sabundan başka sabunda yoktu. Büyüklerimiz çamaşırı kül ile ama mutlaka gürgen ağacının külü ile yıkarlardı. Ve hem tertemiz hem de mis gibi kokardı.
Ayrıca ocakta islenen, tencere, çaydanlık vb. madeni gereçleri odun külü ile ovarlar, (tıpkı bugünkü cif gibi) ve tertemiz pas parlak oluverirdi. Kül deyip ve kocakarı masalı geçmeyin bence.
Yine ayrıca biz çocuklara kesinlikle küle işemeyin çarpılırsınız diye sıkı sıkı tembih ederlerdi. Bizde çarpılma korkusuyla kesinlikle işemeye korkardık. Ayrıca akşam ezanından sonra kesinlikle kül döktürmezlerdi, olmaz günahtır derlerdi.
Aşağıdaki bilgileri ise Sosyal Farkındalık sosyal medya hesabından aldık;
ODUN KÜLÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Odun külü asla bir çöp değildir. Çok fazla mineral ve vitamin içerir. Kimyasal kullanmak istemeyenlere tavsiye edilir.
Odun külünü bir kovaya koyup üzerine su ekleyip 10 veya 15 gün bekletin. Külün posası dibe çökecektir, üstte kalan su ile saçlarınızı cildinizi temizleyebilirsiniz. Ayrıca bulaşık,çamaşır, gümüş parlatma, diş beyazlatmada kullanabilirsiniz.
Kovanın dibinde kalan kül posası ile derzlerinizi temizleyebilirsiniz. Odun külünü çöpe atmak yerine sebze ve çiçeklerinizin dibine dökerseniz hem besler hem böceklenmesini engellersiniz.
İnsanlar kimyasallarla tanışmadan önce külü her alanda kullanmışlar ve zararını görmemişler. Ayrıca eskiden odun yakıldıktan sonra köz olarak kalan kısmı ezilip su ile krem kıvamına getirilip kanayan yaralar üzerine sürülüyormuş. Kanamayı durdurup mikrop kapmasını engelliyormuş.
KOMŞU KOMŞUNUN KÜLÜNE MUHTAÇTIR NE DEMEK
Bu atasözü işte bu kül yüzünden söylendiği rivayet ediliyor. Eskiden kül kesinlikle komşuya da verilirdi. Çünkü değerliydi.
Bu haberi Kastamonu Haber ekibimiz adına 37 Haber ve sizler için Ertuğrul Köse hazırlamıştır.