Nasıl Polis Olunur? (İşte Çocukluk Hayalimiz Polis Olmanın Şartları)
Polis olmak birçok kişinin hayali olarak ön plana çıkmaktadır. Yeni mezun olan birçok kişi ve bu mesleğe gönül veren bireyler polislik için çaba harcamakta ve bu mesleği icra etmeye çalışmaktadır. Nasıl polis olunur da bu araştırmaların başında gelen bir soru olarak ön plana çıkmaktadır.
Polis olmak için öncelikle her şeyin başında bu mesleği seviyor olmanız gerekiyor. Zira sevmediğiniz bir işte hayatınız boyunca çalışmak psikolojinizi ve beden sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle nasıl polis olunur sorusunun cevabından önce gerçekten polislik mesleğini severek yapıp yapmayacağınızı analiz etmeli ve daha sonra sorunun cevabına geçmelisiniz.
Nasıl Polis Olunur?
Nasıl polis olunur sorusu birçok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Öncelikle polis olmak için belirli şartları taşımak gerekir ve belli düzeyde bir eğitim almış olmanız şarttır. Polis olabilmek için minimum lise mezunu olmanız gerekmektedir. Eğitim durumunuza göre farklı sınavlara ve eğitim merkezlerine tabi olarak polis olabilmeniz mümkündür. Lisans ve ön lisans mezunu olan bireyler KPSS puanı ile başvuru yapabilmekte ve fiziksel sınav ardından sözlü sınava giriş yapabilmektedir. Aşamalar başarılı oldukça ilerlemekte ve en son sözlü sınavdan başarılı olan adaylar bir eğitim merkezine yerleştirilmektedir. POMEM yani Polis Meslek Eğitim Merkezleri aracılığıyla eğitim alan lisans mezunları 6 aylık eğitimin ardından başarılı olmaları durumunda görev yerlerine atanarak polis olarak çalışmaya başlamaktadırlar.
Lise mezunu olan adaylar da YKS’ye girerek TYT puanını en az 260 alarak PMYO (Polis Meslek Yüksekokulu) kurumlarına giriş için başvuruda bulunabilirler. Ön sağlık, fiziksel sınav ve sözlü sınav aşamalarından geçen adaylar aynı şekilde PMYO’lara giriş yaparak 2 yıllık bir eğitimden geçerler. Ardından başarılı olan adaylar polis olmaya hak kazanır ve göreve başlarlar.
Polis olmak için bir diğer yol da PAEM yani Polis Amirleri Eğitim Merkezi’dir. Burada Komiser olarak göreve başlamak isteyen adaylar yetiştirilir ve eğitim süresi 1 yıldır. Lisans mezunu olan adaylar yine ön sağlık, fiziki yeterlilik ve sözlü mülakat aşamalarından geçerek bu kez rütbeli olarak göreve başlamaktadırlar.
Polis Olmak İçin Aranılan Şartlar Nelerdir?
Nasıl polis olunur sorusunun bir diğer versiyonu da aranan şartlardır. Polis olmak için aranan şartlar şunlardan oluşmaktadır:
l Türk Vatandaşı Olmak
l Lisans, ön lisans veya lise mezunu olmak
l POMEM’e başvuru yapacak olanların KPSS’de belirlenen taban puanını geçmesi
l Güvenlik arşiv araştırma sonucunun olumlu olması
l Daha önce ceza almamak
l Polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak
l Siyasi parti yada yan kuruluşlarına üye olmamak
l 18 yaşını bitirmiş ve 30 yaşını geçmemiş olmak
l Sağlık konusunda herhangi bir sorunu olmama
l Sağlık yönetmeliğindeki şartları taşıyor olmak
l Kamu haklarından yoksun olmama
l Kadınlarda minimum 162 cm erkeklerde ise minimum 167 cm boy uzunluğuna sahip olmak
l Alkol uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklara sahip olmamak
l Yüz kızartıcı bir suç işlememek
Polislik Sınavı Nasıl Oluyor?
Nasıl polis olunur merakına yol açan sorulardan biri de polislik sınavının nasıl olduğu ve hangi aşamalardan oluştuğu ile ilgilidir. Öncelikle polislik sınavına girebilmek için istenilen taban puanı almak gerekiyor. Lisans mezunları KPSS’den taban puan almadan polislik için başvuru yapamıyor. Aynı şekilde lise mezunları da TYT’den en ez 260 puan almış olmalıdır. Bu şartları sağlayan adaylar ise polislik için başvuruda bulunabiliyorlar. Adaylar başvuru yaptıktan sonra 3 aşamalı bir sınav sürecinden geçiyorlar:
1)Ön Sağlık Kontrolü
2)Fiziki Yeterlilik (Parkur) Sınavı
3)Sözlü Mülakat
Ön sağlık kontrolünde polis olmanıza engel olabilecek bir durum yoksa bu aşamadan sonra fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz. Fiziki yeterlilik sınavında bir parkur oluyor ve bu parkuru belli bir sürede başarıyla tamamlayan adaylara tamamlama süresine göre puan verilir. Ardından ise sözlü mülakat için çağırılan adaylar olumlu bulunmaları halinde eğitime başlarlar. Eğitime başlayan adaylar eğitim sonunda başarılı olmaları halinde görev yerlerine atanırlar ve polis olarak görevlerine başlarlar. Eğitimde pratik ve teorik şekilde mesleki olarak kişilerin gelişimlerini sağlayacak dersler verilmektedir. Tıpkı bir okul gibi adaylar Polis Meslek Eğitim Merkezinde kalarak eğitim almakta ve sınavlara girmektedir. Sınavlarda başarılı olan adaylar ise eğitim dönemi sonucunda görev yerleri belli olduktan sonra direkt olarak göreve başlamaktadırlar.
Polislerin Maaşları Ne Kadar?
Polis olmak isteyen kişiler tarafından en fazla sorulan sorulardan birisi de polislerin ne kadar maaş aldığıdır. Polis maaşları günümüzde 18.000 ₺’ye yakındır. Baş komiser maaşları ise polis maaşlarından 2000-2500 ₺ civarında daha fazladır. Bu maaşlara 6 ayda bir enflasyon zammı eklenmekte ve her yıl 2 kez belirlenen oranlarda artış yapılmaktadır.
Diğer mesleklere göre maaşı oldukça iyi olan polislik son dönemlerde de önceden olduğu gibi birçok kişinin çalışmak istediği bir meslektir. Polislik alımları Personel Daire Başkanlığı ve Polis Akademisinin resmi internet sitelerinden ilan edilmektedir.