enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Efsane Başbakan Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’ın Ölüm Yıldönümü (Erbakan’ın Kastamonu’ya Yaptığı Hizmetler)

27 Şubat 2011 tarihinde bir pazar günü vefat eden Prof. Dr. Necmeddin Erbakan; Vefatının 12. yıl dönümünde tüm Türkiye’de ve İslam Ülkelerinde rahmet, minnet, saygı ve dualarla anılıyor…

Efsane Başbakan Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’ın Ölüm Yıldönümü (Erbakan’ın Kastamonu’ya Yaptığı Hizmetler)
27 Şubat 2023 11:04 | Son Güncellenme: 27 Şubat 2023 11:53
A+
A-

 Vefatının 12. yıl dönümünde, tüm Türkiye’de anılan eski Başbakanlardan Cihadı, Mücadeleyi, Azmi, Heyecanı, Fedakârlığı, Nezaketi ve daha nice güzel hasleti yüzbinlerin hayatına taşıyan bir büyük dava adamı Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Kastamonu ilimize yaptığı hizmetleri hatırlatmak istedik… Mekânı cennet, ektiği tohumlar salih ameli olsun. Mevla rahmet eylesin

PROF. DR. NECMEDDİN ERBAKAN VE KASTAMONU

İşte Necmeddin Erbakan ve Kastamonu

1973-1977 Milletvekili seçimlerinde Kastamonu’dan yeterli oyu alamayan Erbakan hocamız bundan dolayı Kastamonu halkını cezalandırmadı, bilakis hizmet kime lazımsa oraya gitmelidir diyerek zamanın il başkanını Ankara’ya çağırarak yapılması planlanan eserleri teker teker anlatır.

Bunlar:

1- Kastamonu Araç Çimento Fabrikası

2- Kastamonu Taşköprü SEKA Kâğıt Fabrikası

ERBAKAN VE KASTAMONU / TAŞKÖPRÜ SEKA FABRİKASI

3- Kastamonu Devrekâni Yem Fabrikası

4- Kastamonu Merkez Et Kombinası

5- Tosya Yem Fabrikası

6- Kastamonu Daday Deri ve kundura fabrikası: Bu sanayi tesislerinin temelleri 1977 yılında bizzat Erbakan kendi elleriyle temelini atmıştır. Daday Deri ve kundura fabrikası ise yer temini yapılamadığından dolayı başka bir tarihe bırakılmıştır.

Erbakan Hocamın bu tarihlerde verdiği bir salon toplantısında Kastamonu için söyledikleri belki de her şeyi özetler nitelikteydi.  “Muhterem Kastamonulu kardeşim; Devrekâni’ye yem fabrikası yapıyoruz, Çünkü buradaki çiftçi kardeşim hayvancılık ile uğraşmakta, bu kardeşimize besi için gerekli hayvanını biz vereceğiz, yemi burada üretim bedelsiz olarak yine biz vereceğiz ve iki yıl sonra beslediği hayvanını yine biz alacağız ve Kastamonu ya yapacağımız et kombinasında kesimini yapacağız. İşte tüm bu işlerden sonrada önceden kendisine yem olarak verdiğimiz avansı aldıktan sonra parasını kendisine teslim edeceğiz. Burada kesim yapıldıktan sonra Derisini Daday Deri ve kundura fabrikasına göndererek onunda milli ekonomiye kazandırılmasını sağlayacağız. Böylece bu üç fabrika entegre olarak çalışacaktır.” Diye anlatmıştır.

Bu tesislerden Devrekani Yem, Kastamonu Et Kombinası Kastamonu’ya kazandırıldı, lakin deri ve kundura fabrikası maalesef Yapılamayıp Samsun bölgesine kaydırılmıştır. Devrekâni’ye Yapılan Yem fabrikası 1985 yılında hizmete açıldı, ancak 1993 yılında zarar ediyor, devlet bu işlerle uğraşmaz diyerek satılmıştır. Satıştan sonra ise uzun yıllar hizmet vermemiştir. Devrekâni halkı 2000 li yılların başında kurdukları bir halk şirketi kanalıyla çok yüksek bir meblağa Devlet sattığı fabrikayı geri alarak onurlarını korumuşlardır. Bu gün Devrekâni Yem fabrikası yıllık 24.000 ton yem kapasiteli olmakla sermaye yetersizliğinden yarı kapasite ile çalışmalarına devam etmektedir.

Kastamonu Et Kombinası da yem fabrikasına paralel olarak inşaatı tamamlanmış olup siyasi duyarsızlıklar nedeniyle hizmete açılamadı, ancak 1990 lı yıllarda soğuk hava deposu olarak kullanıldı. Şu kadarını söylemek gerekirse Sanayi çalışmaları yaptığım dönemlerde bu tesisi gezip gördüğümde içeresinin tamamen bittiğini yıllık 50.000 büyük baş hayvan kesme kapasitesi, soğuk hava depolu ve kanatlı hayvan kesimleri için modern makinaların geldiğini ancak bunların ambalajlarından bile çıkartılmadığı ile karşılaşmıştım. Zaten özelleştirilme kapsamı içeresinde 1997 yılında Kastamonu holdinge satılmıştır. 2000 li yıllarda da Kastamonu Holding bu tesisleri Askeriyeye sattı, Şimdi ise bu tesisin bulunduğu yerde Jandarma bölge komutanlığı bulunmaktadır.

Taşköprü SEKA Kâğıt fabrikası son temeli 1976 yılında Erbakan hocam tarafından atılmıştır. Ne var ki buranın temelinin atılmasın dada sıkıntılar oldu; Erbakan hocam Miting meydanına geç gelince temel atma işleminde akşam karanlığına rasladı, sahanın aydınlatılması için köylülerden lüks lambaları getirmesi istendi alan bu şekilde aydınlatıldı. Milli görüş teşkilatı Taşköprü’de zayıf olduğu için zamanın adalet partisi olayı kendine çevirmek için şehirdeki gençleri tören alanına getirerek Erbakan hocayı provaca etmeye çalıştılar ne var ki Niyazi Bilgin, Rahmetli Yunus ahlakçı, Hasan Fehmi Gün gibi mücahit kardeşlerimizin MSP Bayraklarını salladıkları da bir geçektir.  Taşköprü SEKA kâğıt fabrikası 1984 yılında hizmete girdi. Hizmete açılana kadar sahte temel diyenler hizmete açıldıktan sonrada eseri kendilerinin yaptığını anlatmaya başladılar. Ben 1988-1989 yıllarında Taşköprü de görev yaptığım yıllardan bilim, Hocam ne zaman Taşköprü ye gelse veya oradan geçse SEKA fabrikasına gider şükür namazı kılardı. SEKA Taşköprü Çördük çöp köyü yakınlarında Taşköprü’ye 5 Km mesafede 800 dönüm arazi üzerinde kurulmuş Fabrika binası tesisleri, 110 Adet lojman, İdari binalar, Depolar, Sosyal tesisler ve Camisi ve Okulu bulunan muazzam bir tesistir. Taşköprü’de 5000 aile tarafından üretilen kendir maddesinin işlenerek kâğıt ya da sigara kâğıdı üretmek için kurulmuştur. Yanlış devlet politikaları nedeniyle kendir yerine pahalı olduğu gerekçesiyle bir uzak doğu ülkesi olan Bangladeş den sulak yer bitkisi olan jüt işlenmeye başlayınca kendir üretimi durmuştur.

Yıllık 10.000 ton sigara kâğıdı kapasitesi olan bu fabrika MOPAK AŞ. Firmasına 2002 yılında satılmıştır. Çalışan yaklaşık 600 işçi ve memur işten çıkartılmış yerine sadece 80-100 kadar işçi ile düşük kapasite çalışmaktadır. Maalesef bu tesisimizde amacının dışına çıkmıştır.

Bir başka tesisimiz Araç çimento fabrikasıdır. Kastamonu Araç ilçesi için çok önemli olan bu esere maalesef Erbakan Hocanın eserini yok etmek uğruna sahip çıkmadılar, aslında temeller atıldı inşaat belli bir noktaya geldi ama maalesef işi durdurdular. 1980 ve 1990 lı yıllarda İstanbul’a giderken bu atıl duran temelleri ve malzemeyi oralarda gördükçe kahrolmuşumdur. Bu konuda söylenecek çok söz olmakla birlikte biz sadece At sahibine göre kişner diyelim vesselam.

Erbakan hocam iktidarı döneminde verdiği talimatla Kastamonu İnebolu karayolu, Kastamonu Kırıkkale karayolu yapımı gerçekleşmiştir. Burada asıl amaç sanayi şehri olan Kırıkkale’yi hem Karabük e hem de İnebolu limanına bağlamaktı. Bu gün eser her yönü ile önem arz etmektedir.

Erbakan Hocamın hizmetlerin en önemlileri belki de Tosya-Taşköprü-İnebolu-Cide-Araç ve Azdavay İlçelerine 1977 yılında kazandırdığı İmam Hatip liselerimizdir. Bu okullarımız halen eğitim ve öğrenim hizmetlerine devam etmektedir.

Hocamızın eserleri saymakla bitmeyeceği için bu kadarla yetinerek kendine dua ederek şükranlarımızı ifade edelim. Allah kendisinden razı olsun mekânı cennet olsun. Âmin.

 

Mehmet UYANIK

Kastamonu İlim Yayma Şube Başkanı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.