Diş Eti Kanaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diş eti kanaması diş eti hastalığının en sık görülen belirtisidir. Ancak diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir.
Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken biraz kan görüyor musunuz? Diş etlerinden hafif kanama normal görünse de, kanama düzenli olarak meydana geliyorsa altta yatan bir sorun olduğunu düşündürebilir. Kanama, dişlerinizi yanlış fırçalamak gibi basit bir şeyin sonucu olabilir. Bununla birlikte, periodontal hastalık gibi daha ciddi bir sağlık durumunun sonucu da olabilir. Sebebi ne olursa olsun diş etleriniz kanıyorsa bunu göz ardı etmeyin.
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş eti kanaması diş eti hastalığının en sık görülen belirtisidir. Ancak diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Diş etlerinin ara sıra kanaması, dişlerinizi çok sert bir şekilde fırçalamaktan veya tam oturmayan takma dişler kullanmaktan kaynaklanabilir. Sık diş eti kanaması ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi durumları gösterebilir.
Diş Eti Kanaması Neden Olabilir?
Diş etlerinizin kanamasının birçok nedeni vardır. Bazı nedenler ağız bakımı rutininizle ilgili olabilirken, diğerleri daha şiddetlidir ve daha fazla araştırmayı garanti eden altta yatan bir sağlık durumu önerebilir.
-Yanlış fırçalama tekniği
-Diş fırçasının çok sert kullanılması
-Zayıf ağız hijyeni
-Kan sulandırıcı gibi bazı ilaçlar
-Diş eti iltihabı
-Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler
-Hatalı diş restorasyonları
-Periodontal hastalık
-Tip 1 veya 2 diyabet
-Lösemi
-Hemofili hastalığı
-C vitamini eksikliği
-K vitamini eksikliği
ve daha bir çok neden diş eti kanamasına sebep olabilir.
Diş Eti Kanamasında Nelere Dikkat Etmeliyiz
Diş etlerinizin kanadığını fark ederseniz, kanamayı durdurmak için alabileceğiniz birkaç önlem vardır. Bununla birlikte, semptomlarınız 5 ila 7 gün içinde düzelmezse, sorunun kaynağını bulmak için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu almalısınız.
Uygun Diş Hijyeni Uygulayın
Plak oluşumu diş eti kanamasının en yaygın nedenidir. Diş eti çizginizdeki plakları düzenli fırçalama ve diş ipi ile temizlemezseniz diş taşı haline gelir. Bu, diş etlerinizin iltihaplanmasına (diş eti iltihabı olarak bilinir) neden olabilir ve diş çürümesine ve diş eti hastalığına yol açabilir. Plak oluşumunu azaltmanın en başarılı yolu dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır. Diş hekimleri, dişlerinizi günde iki kez iki dakika fırçalamanızı ve plak ve yemek artıklarını temizlemek için günde bir kez diş ipi kullanmanızı önerir. Dişlerinizi fırçalarken, diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla yerleştirin ve kısa hareketlerle hafifçe ileri geri hareket ettirin. Dişlerinizin dış yüzeylerini, iç yüzeylerini ve çiğneme yüzeylerini fırçalamayı unutmayın.
Doğru Diş Fırçasını Kullanın
Dişlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalamalısınız. Daha sert olan herhangi bir şey, orta kıllı bir diş fırçası bile diş minenizi aşındırabilir. Yumuşak kıllı diş fırçaları da daha iyi temizler çünkü diş eti çizgisinin altına girebilir ve dişlerinizin ve diş etlerinizin etrafındaki plakları gevşetebilir. Diş fırçanızı her üç veya dört ayda bir veya kıllar yıpranmışsa daha erken değiştirmeyi unutmayın. Eskimiş bir diş fırçası dişlerinizi temizleme konusunda yetersizdir.
Sağlıklı Beslenin
Yaptığınız beslenme seçimlerinin ağız sağlığınızı etkilediğini biliyor muydunuz? Yediğiniz yiyecekler ve tükettiğiniz içecekler dişleriniz ve diş etlerinizle temas eder ve şeker oranı yüksek olanlar plak için mükemmel bir ortam oluşturur. Diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskinizi azaltmak için bol su içmenizi ve diyetinize meyve ve sebzelerin yanı sıra kalsiyum ve fosfor oranı yüksek yiyecekleri dahil etmeniz daha iyi olur.