Dini Bayramların Önemi, Fazileti, Sırrı, Gizemi ve Anlamı Nelerdir (Ramazan ve Kurban Bayramı Hakkında Hadisler)
Dünya nüfusunun mühim bir kısmını teşkil eden müslümanlar, Peygamber Efendimizin tavsiyesine uyarak senede iki defa (Ramazan ve Kurban) bayram yaparlar. İslâm Dini’nin Medine devresinin hediyelerinden birisi de dinî bayramlardır. Peygamber Efendimizin, iyiliklerin ve güzelliklerin manevî varlıklarında toplandığı bayramları ashabına Medine’de müjdelemiştir.
Ramazan ve Kurban Bayramının Önemi Nedir? Neden Bayram Yaparız? Bayramda neler yapılır? Dini bayramlar nelerdir? Bayramlar 2023 ne zaman? Kurban bayram ne zaman 2023? Bayramlar ne zaman?
BAYRAM GECELERİ HAKKINDA HADİSLER
1- “Allah 4 gecede hayrı oluk gibi akıtır. 1- Berat gecesi. 2- Kadir Gecesi. 3- Ramazan Bayramı gecesi. 4. Kurban Bayramı gecesi.”
2- “Beş gecede ve 5 vakitte dualar geri çevrilmez. 1- Recebin ilk gecesi. 2- Berat Gecesi. 3- Cuma gecesi 4- Ramazan Bayramı gecesi. 5- Kurban Bayramı gecesi.” (Suyuti, Câmiu’s-Sağir)
3-“Kim 4 geceyi ihya ederse, cennet ona vacip olur.” (Suyûti, el-Camiu’s-Sağir) 1- Terviye (Zilhicce 8) gecesi, 2- Arife gecesi. 3-Ramazan Bayramı gecesi. 4- Kurban Bayramı gecesi.”
4- “Kim Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini ihya ederse, kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez.” (İbnü Mâce, Sıyâm:68, no:1782, 1/567)
5- Kişinin orucu semada bekler, fitresini verince semaya yükselir. Hadiste; “Kim fitresini verirse ona 10 şey verilir: 1- Vücudu günahtan silinir. 2-Cehennemden kurtarılır. 3- Cenneti hak eder. 4- Kabir azabından emin olur. 5-Orucu makbul olur (Namazın hatalarını sehiv secdesi kapattığı gibi, orucun hatalarını da fitre kapatır) 6- O sene içindeki hayırları kabul olur. 7- Kıyamette ona şefaat vacip olur. 8- Sırattan şimşek gibi geçer. Sevapları mizanda ağır gelir. 10- Allah onu eşkıya yani suçlu defterinden siler.”
9. Hz. Osman fitresini vermeyi unuttu, bayram na mazından sonra verdi, bir köle azat etti. Peygamberimiz “Ya Osman, 100 köle azat etsen, bayramdan önceki sevaba ulaşamazsın.” buyurdu.
6- وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ “Ve sana yakın (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et!” (Hicr 99) buyurulmaktadır.
7- Hadis; “Bayramlarınızı tekbirlerle süsleyin.”
8- “Kim bayram günü çoluk çocuğuna bolluk gösterirse, Allah ona zenginlik kapısını açar, fakirlik kapısını kapatır.”
9- “Kim anne babasına ikram eder ve elini öperse, Cenabi Hak ona bol-bol ikram eder.”
10-“Akrabalarımızı ziyaret edelim, uzaktaysa telefon ile görüşelim. Hadiste: 4 şey insanın ömrünü uzatır: 1- Anne babaya iyilik. 2- Akraba ziyareti. 3- İyilik yapmak. 4-Sadaka vermek.”
11- “Ramazan orucunu tutup, Şevval’den de 6 gün oruç tutan, tüm seneyi oruçlu tutmuş gibidir. Şevval orucunu peş peşe tutabileceğimiz gibi, ayrı ayrı da tutabiliriz.
BAYRAM NAMAZINA NASIL HAZIRLANMALIYIZ? (BAYRAM NAMAZINA GİDERKEN NELER YAPMALIYIZ?)
1- Boy abdesti almalı.
2- Güzel koku sürülmeli.
3- Güzel ve temiz elbiseler giyilmeli.
4- Tekbirler getirerek evden çıkmalı.
5- Ağzına tatlı bir şey almalı.
6- Akrabalarımızı ziyaret.
7- Değişik yollardan gidip gelinmeli ki kıyamet gününde her şey, her geçtiği yer ona şahit olsun.
Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)