Beyaz Altın Taşköprü Sarımsağı Toprakla Buluşuyor (Bu Yıl ki Sarımsak Dikimi Başladı)
Dünyaca ünlü AB Coğrafi İşaret Belgeli Taşköprü Sarımsağının 2024 yılı mahsulü için dikimine başlandı.
Her yıl Şubat ve Mart aylarında dikimi yapılan “Beyaz Altın” olarak nitelendirilen Taşköprü Sarımsağının, 40 gün sonra otlardan arınması için yapılan çapalama döneminden sonra Temmuz ayının ortasından sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Dünyada en kalitelisi Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü Sarımsağının 2024 yılı mahsulü için dikim sezonu başladı.
Beyaz Altın Taşköprü Sarımsağının Toprakla Buluşma Zamanı
Her yıl Şubat ayı gelince Taşköprü’de bir telaş başlar, heyecan başlar. Bu telaş ve heyecan soğuk geçen kıştan falan değil elbette..
Ya neden?
Taşköprü Sarımsağının toprakla buluşma vakti gelmiştir de ondan…
Tohum hazırlığı ile başlar sarımsağın toprakla buluşması. Bir önceki yıldan tohumluk için ayrılan sarımsaklar kış boyu tek tek ayıklanır, yani tek tek dişlenir.
Önce bu iş için bir araya gelir kadınlar. Yardımlaşma duygusu ile sıcak sobanın başında toplanırlar, çuvallar dolusu baş sarımsakları diş diş ayırırlar. Hem iş yaparlar hem yiyip içerler, hemi de güneş görmemiş kulis haberler aktarırlar birbirlerine..
Tarlalar hazırlanır, yevmiyeciler tutulur, traktörler çalışır ki hasret sona ersin. Taşköprü sarımsağının en büyük özelliği Şubat ayında dikiliyor olması, Temmuz ayında sökülmeye başlanmasıdır. Temmuz ayından önce Taşköprü’den bile sarımsak alsanız o Taşköprü sarımsağı değildir bilesiniz.
Taşköprülü sarımsak üreticileri, geçen yıl sarımsağın hak ettiği değeri bulamaması üzerine bu sezon için dua ettiklerini ifade etti. Her yılın Şubat ayı ile başlayıp Nisan ayı başına kadar Taşköprü’de dikimi yapılan bin yılın mucize bitkisi olarak da adlandırılan