Ban Otunun Şoförlere Çok Özel Faydası: Ban Otu Uyku Getirmez!
Ban otunun faydaları nelerdir? Ban otu nasıl tüketilir? Ban otu Türkiye’de nerede yetişir? Hyoscyamus Niger siyah ban otu neden zehirlidir? Hangi Ban otunun faydası var? Kastamonu Haber ekibimiz sizler için araştırdı.
Ban otu; İkili adlandırma öncesi adı “Hyoscyamus vulgaris niger”dir. Kemik, romatizma, iş ağrısı, astım, öksürük, sinir hastalıkları ve mide ağrısı tedavisinde kullanılır.
Sarı veya beyaz banotu, güney ve orta Avrupa’da uzun süredir kullanılmaktadır. Antik Yunanistan’da kutsal bir “Apollon bitkisi” olarak kabul edildi. Henbane diğer şifalı bitkilerle karıştırıldı ve ilahi ile iletişim kurmak için halüsinasyon veya transa benzer bir “delilik” durumuna neden olmak için ritüel olarak kullanıldı.
Kara banotu ( Hyoscyamus niger ), yararlı bir şifalı bitki olduğu kadar kötü şöhretli bir toksik olarak da uzun bir geçmişe sahiptir. Mor damarlı soluk sarı, çan şeklindeki çiçekler bu türün tanısal bir özelliğidir. Bitkiler 36 inç uzunluğa kadar büyür ve dokunulduğunda yapışkan olan tüylü yapraklara sahiptir. Kara banotu oldukça zehirlidir ve aktarlar tarafından bile dikkatsizce kullanılmamalıdır.
Yunanlılar ve Galyalılar oklarını ve ciritlerini banotunun kaynatmasıyla zehirli hale getirirlerdi.
Banotu, Kudüs’teki Batı Duvarı’ndaki en yaygın bitkidir.
Geleneksel olarak ağrı kesici ve sakinleştirici olarak kullanılır. Yaprak ve tohumları yatıştırıcı, spazm çözücü, idrar söktürücü ve yatıştırıcıdır.
BAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
(HYOSCYAMUSS NİGOR) (Berç, Bengildek, Gâvur haşhaşı)
BAN OTUNUN İÇİNDEKİLER: Hiysiyamin Atropin Skopolamin
BAN OTONUN YAN TESİRİ: Uyku kaçırıcı özelliği vardır, bu maksatla içilir.
TELAFISI: Eğer başka maksatla içilmiş karabaş otu karıştırılarak içilir.
BAN OTUNUN ŞİFASI:
1) Uyku giderir: Uyumak istemediğiniz zaman ban otu kaynatıp balla tatlandırarak içiniz. Bu en çok şoförlerin işine gelir. Uzun yolda araba kullanırken uykusunun gelmesini istemeyen şoförler ban otunu bu şekilde kullanabilirler.
2) Asabilik, sinir bozukluğu için de Ban Otu: Bân otu, söğüt yaprağı ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeyen devam edilir
3) Ban Otu Ağrı keser: Bân otu, selvi kozalağıyla beraber kaynatılıp içilir
4) Ban Otu Romatizmaya İyi Gelir: Bân otu, su, zeytinyağı karıştırılıp su uçana kadar kaynatılır, kalan zeytinyağı ile ağrıyan yerlere masaj yapılır.
5- Ban Otu Yağı: Saç beyazlamasını engelleme özelliği ile ön plana çıkabilen ban otu yağı, saç çıkartma özelliği ile de gündeme gelebiliyor. Saçların beyazlamasına engel olabilen ban otu yağı, bu sayede adeta saçların simsiyah kalmasına da yardımcı olabilir.
6- Banotu dünyanın bazı bölgelerinde diş ağrısı, astım ve sinir hastalıklarını tedavi etmek için hala tıbbi olarak kullanılmaktadır
Kaynak: Mustafa Özer’in Alternatif Tıp ve Şifa Sofrası Kitabı
Fotoğraflar : Kocaeli Bitkiler