enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Allah Nasıl Zikredilir ve Anılır (Allah’ı Zikretmek Ne Demek?)

Allah için zikir nasıl yapılır? Allah katında en iyi zikir nedir? Allah en çok hangi zikri Sever? Sadece Allah diyerek zikir çekilir mi? Dua ederek, Allah’ı anarak, tesbih çekerek, ezberdenKuran okuyarak, çalışarak vb. gün içerisinde zikir halinde olmak pek mümkündür. Yaratanı gönülden ananlar zikirle anabilir ve her daim dua edebilirler. . Allah’ı hatırlatan davranış ve yaşam içerisinde olmak bile zikre en büyük örnek gösterilebilmektedir. Mümin hayatının her alanında, zaman ve mekan fark etmeden zikir yani Allah’a yakarış  içerisinde olabilmektedir.

Allah Nasıl Zikredilir ve Anılır (Allah’ı Zikretmek Ne Demek?)
14 Mayıs 2023 13:17 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2023 13:35
A+
A-

ALLAH’I ZİKİRLE İLGİLİ HADİSLER

1- Ebu Osman: “Allah’ın beni zikrettiği saati bilirim.” sözüne, “Nasıl?” diye sorulduğunda; “Beni zikredin, ben de sizi zikredeyim, bana şükredin, sakın bana nankörlük etmeyin!” ayetini okudu. (Bakara 152)

ع

فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ

2- Allah; “Ya Davut zalimlere söyle, beni zikretmesin- ler, çünkü kim beni zikir ederse, ben de onu zikir ederim. Zalimleri zikretmek istemiyorum.” buyurdu. (Hadis)

3- Zikri terk etmeye ruhsat yok, eğer olsaydı, Hz. Zekeriya ya izin verilirdi. Zekeriyya; “Rabbim! (Oğlum olacağına dair) bana bir alâmet göster!” dedi. Allah buyurdu ki; “Senin için alâmet, insanlara üç gün işaretten başka söz söylememendir. Ayrıca Rabbini çok an, sabah akşam tesbih et.” (Ali İmran 41)

قَالَ رَبِّ اجْعَلْ لَى آيَةٌ قَالَ أَيْتُكَ الَّا تُكَلِّمَ النَّاسَ ثلثةَ أَيَّامِ إِلَّا رَمْرًا وَاذْكُرْ رَبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِالْعَشِي وَالْإِبْكَارِ

4-“Zikir hiçbir zaman bırakılmaz. Kur’an-ı Kerim’de düşmanla karşılaştığınız zaman Allah’ı çok zikredin ki kurtulasınız.” (Enfal 45)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا لَقِيتُمْ فِقَةٌ فَاثْبُتُوا وَاذْكُرُوا اللهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

5- Abdullah Bin Mübarek; “Genç iken yer, içer, ud çalardık. Bir gün ud çalacağım zaman, ud dile geldi; ‘Artık Allah’ı zikir zamanı gelmedi mi?’ dedi…” ve sözlerine devam etti. Bunun üzerine, büyük âlim, Hadid Suresi 16. Ayeti okudu:

الَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ آمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ اللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ وَلَا يَكُونُوا كَالَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلُ فَطَالَ عَلَيْهِمُ الْآمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَكَثِيرٌ مِنْهُمْ فَاسِقُونَ

“İman edenlerin Allah’ı anma ve O’ndan inen Kur’an sebebiyle kalplerinin ürpermesi zamanı daha gelmedi mi? Onlar daha önce kendilerine kitap verilenler gibi olmasınlar. Onların üzerinden uzun zaman geçti de kalpleri katılaştı. Onlardan birçoğu yoldan çıkmış kimselerdir.”

6- Malik Bin Dinar; “İçkiye çok düşkündüm. Gençliğim- de çok sevdiğim bir kızım vardı, hastalıktan ölünce çok üzüldüm ve günlerce ağladım. Bir gece rüyamda kıyamet kopmuş, büyük bir yılan arkama düşmüştü. İhtiyar birini gördüm ve yardım istedim; ‘Ben zayıfım, gücüm yetmez.’ dedi; çok ızdırap çektim. Sonra ölen çocuğumu gördüm. Kızım bana; Allah’ı huşu ile zikretmenin zamanı gelmedi mi baba?’ dedi ve Hadid 16. Ayeti okudu…” Onun gördüğü yılan kötü ameli, ihtiyar ise iyi ameli idi. Uyandı ve meşhur evliyadan oldu.

7- Müminin 3 kalesi vardır. 1- Mescit. 2- Zikrullah. 3- Kur’an-ı Kerim okumak.
8- Allah’ın gezgin melekleri vardır, onlar yalnız zikir meclislerine katılırlar. Allah’ın huzuruna varırlar ve rapor ederler. Allah’ta; “Onların (Zikir yapanların) tümünü affettim!..” der.

9- Ebu Ali Dekkak; “Zikir velilerin diplomasıdır. Zikirden muvaffak olan, diplomayı hak eder.” der.

10- Zinnuni Misri; “Ariflerin cezası, zikirden kesilmesidir.”

11- Zikir 3 çeşittir. Dil ile kalp ile ruh ile; Birinci ile ikinciye, ikinci ile üçüncüye ulaşılır.

12- Zikir, kalplerin şifasıdır, sadakadan üstündür, Allah’ın nimetidir. Onun hakkını eda edin.

13- Peygamberimiz; “Allah-Allah diyenler oldukça kıyamet kopmayacaktır.”

14- Yemeklerinizi namaz ve zikirle eritin. Çok uyumayın, kalbiniz katılaşır. Yemek zulmet, zikir ise nurdur. Zikrin nuru, yemeğin zulmetini yok eder.

15- Allah meleklere; “Bir gün olsun beni zikredeni, yahut bir yerde benden korkanı, ateşten çıkartın!” demiştir. 16- 54 farzın 1. Maddesi Allah’ı zikretmektir.

17- Bedenin gıdası yemek ise, ruhun gıdası da zikirdir.

18- “Tarikatınız ne üzere kuruldu?” diye Nakşibendî’ye sorulduğunda. Halvet der encümen yani, zahirde halk ile (görüntüde halkın arasında), batında Allah ile (yani her an onun ile beraber olmak) dedi.

20- Hz. Süleyman’a; “Ne büyük saltanatın var?” denilince; “Tek bir kere Allah’ı zikir etmek, Süleyman’ın mülkünde hayırlıdır.” cevabını verir.

21- Necmettin Kübra Hz.: “Çok zikir midedeki haram lokmaları le parçalar.”

22- Âlimler: “Şeytana atom bombası, tank, tüfek zarar vermez, o zikirle erir.

23- Peygamberimiz her halinde Allah’ı zikir ederdi, yalnız tuvalette etmezdi. Oradan çıkarken de; “Zikir edemediğim için beni affet!” derdi.

24- Kim sabah namazını kılar ve oturduğu yerde, Kur’an okur ve zikir yapar sonra 2 rekât işrak namazı kılarsa, kabul edilmiş tam bir Hac ve Umre sevabı alır.

25- İbrahim Ethem; “Padişahlar ve tüccarlar, zikrin faziletini bilselerdi padişahlığı ve tüccarlığı terk ederlerdi.”

26- Kutsi Hadis; “Allah kıyamette meleklere, bir gün olsun beni zikir edeni cehennemden çıkarın!” der. (Rami- zül Hadis)

27- Hz. Ali; “Ey Allah’ın Rasulü, Allah’a yolların en yakını, kullara en kolay olanı… Allah yanında en üstün amel nedir?” diye peygamberimize sorar. “Ya Ali, Allah’ı zikirdir.” buyurdu.

28- Rüyada şeytanı zayıf, cılız, perişan halde görmüşler, sebebini sorduklarında; “Beni bu hale getirenler, toplanıp aşk ile sesli zikir edenlerdir!” demiş.

29- Allah’ın zikri olmaksızın çok konuşma! Zikirsiz çok söz, kalbi katılaştırır. Allah onlardan uzaktır.

30- Peygamberimiz, “Zikir meclisleri, toplantıları binlerce şer meclislerinin günahlarına kefarettir. Allah dostla- rı, kalbi katı olanlara zikir, toplantılarını tavsiye ederler.”

31- İmamı Gazali; “Çarşıda Allah’ı zikir edenler, kıya- mette yüzleri ay gibi parlak olacaklardır. Ellerindeki beraatleri güneş gibi olacaktır. Çarşıda istiğfar edenler, oradaki insanlar âdetince sevap alırlar.”

32- Havariler Hz. İsa’ya; “Dünyada senin gibi var mı?” diye sorarlar. Hz. İsa cevap verir; “Kimin konuşması zikir, sükûtu fikir, bakışı ibret olursa benim benzerimdir.” der.

 

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.