enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

SON DAKİKA: Ilgaz’da Deprem! Kastamonu İlçeleri de Fena Sallandı

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde sabaha karşı meydana gelen deprem Kastamonu’da geniş bir alanda hissedildi. AFAD depremin büyüklüğünü 4,2 olarak açıklarken Kandilli Rasathanesi 4,4 olarak duyurdu. Kastamonu merkez, Taşköprü, Tosya ve Abana’dan vatandaşlar sarsıntıyı güçlü şekilde hissettiklerini belirtti.

SON DAKİKA: Ilgaz’da Deprem! Kastamonu İlçeleri de Fena Sallandı
21 Ağustos 2026 06:28
A+
A-

Çankırı Ilgaz’da saat 05.06’da meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki deprem Kastamonu’da güçlü şekilde hissedildi. Taşköprü, Tosya, Abana ve merkezden vatandaşlar sarsıntıyla uyandı.

Çankırı’nın Ilgaz ilçesi sabahın ilk saatlerinde meydana gelen depremle sarsılırken, sarsıntı Kastamonu’da da çok sayıda ilçede hissedildi. 21 Ağustos 2026 Cuma günü saat 05.06 sıralarında gerçekleşen deprem, özellikle Kastamonu merkez ile Taşköprü ve Tosya’da vatandaşları uykudan uyandırdı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) paylaştığı verilere göre depremin büyüklüğü 4,2 (Mw) olarak ölçüldü. Merkez üssü Ilgaz olan depremin yerin 12,01 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklandı.

Kandilli Rasathanesi ise aynı sarsıntının merkez üssünü Eksik-Ilgaz (Çankırı) olarak açıklarken büyüklüğü 4,4, derinliği ise 5 kilometre olarak duyurdu. Kurumların büyüklük ve derinlik değerlerinde farklılık görülmesi, kullanılan ölçüm ve değerlendirme yöntemlerinden kaynaklanabiliyor.

Kastamonu’da birçok ilçede hissedildi

Depremin ardından sosyal medyada yapılan paylaşımlar, sarsıntının Kastamonu genelinde geniş bir alanda hissedildiğini ortaya koydu.

Kastamonu Haber ekibimiz tarafından takip edilen vatandaş paylaşımlarında Kastamonu merkez başta olmak üzere Taşköprü, Tosya ve Abana’dan çok sayıda kişi depremi hissettiğini ifade etti.

Taşköprü’de bulunan bir vatandaş, sarsıntıyı “sağlam hissettim” sözleriyle anlatırken, Kastamonu merkezden yapılan paylaşımlarda depremin vatandaşları uykudan uyandırdığı belirtildi. Bir başka vatandaş ise “Kastamonu merkezden iyi hissettik” ifadelerini kullandı.

Tosya’dan gelen paylaşımlar da dikkat çekti. Bazı vatandaşlar sarsıntının oldukça güçlü hissedildiğini belirtirken, Abana’dan da depremin hissedildiğine yönelik mesajlar paylaşıldı.

Sarsıntının yalnızca Kastamonu ve Çankırı ile sınırlı kalmadığı; Ankara, Karabük, Çorum ve Bolu çevresinde de hissedildiği bildirildi.

Ilgaz-Kastamonu hattı neden dikkat çekiyor?

Depremin meydana geldiği Ilgaz ve çevresi, Kuzey Anadolu Fay Zonu’na yakınlığı nedeniyle sismik açıdan dikkatle takip edilen bölgeler arasında bulunuyor.

Çankırı İl Afet Risk Azaltma Planı’nda, Çankırı’yı etkileyebilecek 130 kilometrelik alan içerisinde çok sayıda diri fay bulunduğu, Kuzey Anadolu Fayı’nın da bölgesel ölçekte önemli deprem kaynaklarından biri olduğu belirtiliyor. Resmi planda geçmişte bölgeyi etkileyen 1943 Ladik-Tosya, 1944 Gerede ve 1951 Kurşunlu depremleri de önemli tarihsel sarsıntılar arasında sıralanıyor.

Özellikle Kastamonu’nun Tosya ve çevresinin Kuzey Anadolu Fay Zonu’na yakın olması nedeniyle bölgede meydana gelen depremler Kastamonu’da yakından takip ediliyor.

Sabahın sessizliğinde paniğe neden oldu

Depremin saat 05.06’da, vatandaşların büyük bölümünün uykuda olduğu bir zaman diliminde meydana gelmesi kısa süreli paniğe neden oldu. Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarda vatandaşlar sarsıntının kısa sürdüğünü ancak güçlü hissedildiğini, bazıları ise hareketin “yukarıdan aşağıya” farklı bir şekilde hissedildiğini ifade etti.

İlk paylaşımlarda Kastamonu’da herhangi bir can veya mal kaybına ilişkin resmi bir olumsuzluk bilgisi yer almadı.

Depremin ardından vatandaşların AFAD ve diğer resmi kurumların açıklamalarını takip etmeleri, doğrulanmamış sosyal medya paylaşımlarına karşı dikkatli olmaları önem taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.