Furkan Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Furkan Sûresi; Mekke döneminde inmiştir. 68-70. âyetlerin Medine döneminde indiği konusunda bir rivayet de vardır. 77 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “elFurkân” kelimesinden almaktadır. Furkân, “hak ile batılı birbirinden ayıran”demek olup Kur’an’ın isimlerinden biridir. Sûre de temel konular olarak Hz.Peygamber’in tüm insanlığa gönderildiği, onun tebliğ sırasında karşılaştığı zorluklar ve şirkin kökünün kazınacağı, geçmiş ümmetlerin hayatlarından bazı örnekler de verilerek ele alınmaktadır.
Furkan Sûresinin Konusu
Mushaftaki sıralamada yirmi beşinci, iniş sırasına göre kırk ikinci sûredir. Yâsîn sûresinden sonra, Fâtır sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Abdullah b. Abbas’tan nakledilen bir rivayette 68-70. âyetlerin Medine’de indiği belirtilirse de Buhârî’nin kaydettiği bir rivayette (“Tefsîr”, 25), 68. âyetin Mekke’de indiğini belirten bir bilginin yer alması, bu üç âyetin de Mekke’de indiği ihtimalini güçlendirmektedir. Sûrenin ilk üç âyetinin Medine’de indiği yolunda da bir rivayet vardır.
Furkan sûresi, Allah Teâlâ’nın yüceliğini, evrendeki hükümranlığının mutlaklığını vurgulayan ve O’nu ulûhiyyetine yakışmayan niteliklerden tenzih eden âyetlerle başlar; Kur’an’ın ilâhî kaynaklı ve Hz. Muhammed’in hak peygamber olduğu hususundaki kuşkuları reddeden açıklamalarla devam eder. Ortaya konan delillere rağmen bu gerçekleri inkâr edenlerin, inat ve inkârları yüzünden âhirette uğrayacakları âkıbet hakkında bilgi verilerek uyarılarda bulunulur.
Özellikle Hz. Muhammed’in peygamberliğini inkâr edenlerin, onun beşerî sıfatlara sahip olduğunu ileri sürerek bu durumu kendisi için bir kusurmuş gibi değerlendirmeleri eleştirilir. Daha sonra Hz. Peygamber için bir teselli olması maksadıyla geçmiş peygamberlerin de bu tür düşmanca davranışlara mâruz kaldıklarına dair örnekler verilir. Allah’ın yaratıcılığı ve evren üzerindeki hükümranlığını konu alan âyetlerin ardından Allah’ın has kullarının iman, ibadet ve ahlâka dair güzel hasletlerinden örnekler verilir ve bunların âhirette elde edecekleri mutluluktan söz edilir.
Furkan Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
* Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Furkan sûresini (vird edinip) okursa, yorgunluk çekmeksizin (ve hesapsız) cennete girer.” (Ebû Suud)
* “Furkan sûresini okuyan, Mü’min olarak Allah-u Teâlâ’ya kavuşur.” (Beyzâvî)
* Furkan sûresini, her kim, yedi defâ okursa, Allah-u Teâlâ, o kulunu düşman kötülüğünden emin eder ve kötü yerlere gitmekten korur.
* Bu sûre, düşmanın perişân olması için okunur. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak için 7 kere okunması tavsiye edilmiştir.
Ağaçların verimli meyveler vermesi için, ağaçların altından alınan toprağa Furkan sûresi 48-49. âyetleri okunur.
* Cehennem azabından korunmak isteyen kişi, Furkan sûresinin 65. âyetini okumaya devam etmelidir.
Hayırlı bir evlât sâhibi olmak isteyen kişi, Furkan sûresinin 74. âyetini okumaya devam etmelidir.