Kalp Sağlığı İçin Tavsiyeler
Kalp sağlığı, belirli yiyecekleri yemekten, belirli egzersizleri yapmaktan veya takviye almaktan daha fazlasıdır.
Bitki bazlı bir beslenme planı uygulayın
Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, fasulye, soya, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitki besinleri, lif ve bitki besinleri sağlar ve potasyum açısından zengin ve düşük sodyum içerir ve bunların tümü kalp sağlığına katkıda bulunur. Bununla birlikte, bitki bazlı bir diyet vejeteryan bir beslenme demek değildir. Yağsız et, kümes hayvanları, az yağlı süt ürünleri, yumurta ve deniz ürünlerini, doymuş yağ, sodyum ve ilave şeker oranı düşük ve kilo kontrolü için doğru sayıda kaloriye sahip dengeli bir beslenme planına dahil etmek mümkündür.
Egzersizinizi çeşitlendirin
Aerobik aktivite ve direnç antrenmanının bir kombinasyonu, toplam kan kolesterolü ve trigliseritleri (yağ) kontrol altında tutmak, HDL kolesterolü (“iyi” tür) artırmak ve kan basıncını yönetmek için en iyisidir. Kalp pompalayan aerobik egzersiz – tempolu yürüyüş, bisiklete binme ve tenis gibi – kalbi daha az atması için güçlendirir, aşınma ve yıpranmayı en aza indirir. Aerobik egzersiz ayrıca aşırı kilolu olma ve zayıf kalp sağlığında rol oynayan tip 2 diyabet geliştirme riskini de azaltır.
Sigara dumanından kaçının
Sigarayı bırakın ve yapanlardan uzak durun. Sigara dumanındaki kimyasallar daha kalın, daha az esnek arter duvarlarını destekler , kan basıncını arttırır ve kan damarlarında kalbe, beyne ve ekstremitelere kan akışını engelleyen pıhtılara yol açar. Pasif içiciliğe maruz kalmak, sigara içmeyen kişilerde bile kalp hastalığı riskini artırır. Sigara içiyorsanız, bırakmayı deneyin. Vücut, sigarayı bırakır bırakmaz kalbinizdeki ve kan damarlarınızdaki hasarı onarmaya başlar. Ve bir yıl sigarasız kaldıktan sonra kalp krizi riski önemli ölçüde düşer.
Yeterli uyku almak
Uykunun kalp sağlığıyla ne ilgisi var? 7 saatten az uyuyan yetişkinlerin kan basıncı daha yüksek olabilir, tip 2 diyabete yol açabilecek yüksek kan şekeri düzeyleri ve daha fazla sağlıksız kilo alma olasılığı daha yüksektir. Devam eden bir uyku eksikliği, yeme memnuniyetini düzenleyen hormonların seviyesini değiştirerek gün içinde kendinizi aç hissetmenize neden olabilir. Her gece 7 ila 8 saat uyumayı hedefleyin. Hafta sonları bile aynı saatte yatıp kalkarak uyku düzeninizi koruyun.
Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.