Uyku Bozukluğunda Lavanta Yağının İnanılmaz Faydaları (Ne Mucize Bir Yağmış Diyeceksiniz!)
Lavandula cinsi , kuzey ve doğu Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden güneybatı Asya ve güneydoğu Hindistan’a kadar Akdeniz ve güney Avrupa’yı çevreleyen topraklara özgüdür. 30’dan fazla tür, düzinelerce alt tür ve yüzlerce melez ve seçilmiş çeşit içerir.
Lavanta geleneksel olarak, gevşemeyi teşvik etmekten parazit enfeksiyonları, yanıkları, böcek ısırıklarını ve spazmı tedavi etmeye kadar çeşitli terapötik ve iyileştirici özelliklere sahip olduğu iddia edilmektedir. Lavanta yağının çeşitli nörolojik bozuklukların tedavisinde etkili bir ilaç olabileceğini düşündüren artan kanıtlar var.
Birkaç hayvan ve insan araştırması, lavanta için anksiyolitik, duygu durum düzenleyici, yatıştırıcı, analjezik ve antikonvülsif ve nöroprotektif özellikler önermektedir. Bu çalışmalar, nörolojik bozukluklarda lavanta terapötik etkinliğinin yeniden canlanma olasılığını artırdı. Bu yazıda, lavantanın sinir sistemi üzerindeki etkisi hakkında mevcut deneysel ve klinik bilgi durumu hakkında bir anket verilmiştir.
Kardiyolog Doçent Doktor Muhammet Keskin yaptığı açıklamada : Yatak odasında uçucu lavanta yağı bulundurmak uykuya dalmayı kolaylaştırır, uyanmayı sıklığını azaltır ve uyku kalitesini arttırır. Çalışmalara göre bu yağlar uyku ilacı ve melatonin ihtiyacını azaltıyor.
Lavanta yağının çalışmalarını okudukça “Ne mucize bir yağmış!” dedim.
Lavanta için İnsan Çalışmaları
Lavanta türlerinin tek başına mı yoksa diğer maddelere katkı maddesi olarak mı önemli bir klinik potansiyele sahip olduğu konusunda önemli tartışmalar olsa da, birçok insan çalışması farklı nörolojik ve psikolojik bozukluklardaki etkinliğini desteklemektedir. Lavanta, çeşitli klinik çalışmalarda ağırlıklı olarak oral uygulama, aromaterapi veya masajda kullanılmıştır ve bu şekilde kullanılmasının birçok faydası olduğu iddia edilmiştir. Aromaterapinin psikolojik etkilerinin yanı sıra solunan uçucu bileşiklerin fizyolojik etkilerinden dolayı terapötik olarak etkili olduğu düşünülmektedir. Solunan lavantanın limbik sistem, özellikle amigdala ve hipokampus yoluyla etki ettiğine inanılmaktadır . Linalool ve linalil asetat, masajla topikal uygulamadan sonra cilt tarafından hızla emilir ve merkezi sinir sistemi depresyonuna neden olabileceği düşünülmektedir
Lavantanın; Depresyon, Epilepsi, Bazı nörolojik bozukluklar, akut ve kronik veya inatçı ağrıların tedavisinde faydalı olduğu bildirilmiştir
Uyku bozukluğuna Lavanta iyi Gelir
Lavanta, uykusuzluğu tedavi etmek ve uyku kalitesini iyileştirmek için mükemmel bir doğal çare olarak önerilmiştir.
Lavanta kokusunun uyku kalitesi üzerindeki etkinliğini araştıran tek kör randomize çalışmalar, lavantanın on beş sağlıklı öğrencide, altmış dört iskemik kalp hastalığı hastasında ve otuz dört hastada uyku kalitesi ortalama puanlarını iyileştirdiğini gösterdi.
LAVANTA VE YAĞININ FAYDALARI
Alternatif tıbbın ve doğal ürünlerin popülaritesindeki son zamanlardaki artış, potansiyel doğal ilaçlar olarak lavanta ve esansiyel yağlarına olan ilgiyi yeniden canlandırdı . Bu derleme, lavanta farmakolojik etkileri hakkındaki bilgimizi artırmak ve gelecekteki deneysel ve klinik araştırma planlarımızı geliştirmek için faydalı olabilir. Lavantanın gerek kendi başına gerekse farklı hastalıklarda adjuvan tedavi olarak önemli bir klinik potansiyele sahip olabileceği gösterilse de metodolojik yetersizlikler, küçük örneklem büyüklükleri, lavanta uygulama süresinin kısalığı, bilgi eksikliği gibi bazı sorunlar nedeniyle doz mantığı, etkinlik ve etkililik denemeleri arasındaki farklılık, uygulama yöntemlerinin değişkenliği, bir plasebo karşılaştırıcısının olmaması veya kontrol gruplarının olmaması ile ilgili olarak, lavantanın nörolojik bozukluklardaki yararlı etkisini doğrulamak için daha fazla standart deney ve araştırmaya ihtiyaç vardır.
Metodolojik ve yağ tanımlama sorunları, lavanta üzerine yapılan bazı araştırmaların terapötik öneminin değerlendirilmesini de engellemiştir. Bazı denemelerde kullanılan kurutulmuş lavanta çiçekleri yerel bir bitki deposundan temin edilmiştir. Bu çalışmalarda taksonomik tanımlama doğrulanmış olsa da, temel bileşenlerin niceliği olmadan bitkisel ürünün kalitesi sorgulanabilir.
Bazı araştırmalar lavantanın içeriğini tanımlasa da, gelecekteki tüm klinik çalışmaların çalışmada kullanılan yağların kesin türevini belirtmesi ve tercihen sıvının bir profilini veya ana bileşenlerin yüzde bileşimini içermesi esastır. Ek olarak, masaj veya aromaterapiden sonra lavanta emiliminin seviyesini ve oranını etkileyebilecek sıcaklık, cilt tipi ve kalitesi ve tedavi edilen alanın boyutu gibi çeşitli faktörler çeşitli araştırmalarda dikkate alınmamıştır. Lavanta yağındaki pek çok gizli bileşik, sayısız potansiyel terapötik etki göstermiştir ve araştırmacılar, farklı rahatsızlıklar için yeni tedaviler aramaya devam etmektedir
Çeşitli uygulama yöntemleri (yani oral, aromaterapi ve masaj yağı olarak) kullanılarak lavanta üzerinde yalnızca birkaç klinik araştırma mevcuttur. Oral lavanta için kanıtlar umut vericidir; bununla birlikte, uzun vadeli takip verileriyle bağımsız çalışmalar ortaya çıkana kadar, sonuçsuz kalır [ 109 ]. Daha yaygın olarak kullanılan lavanta uygulamaları biçimlerinin (aromaterapi, inhalasyon, masaj, vb.) kullanımı şu anda iyi etkinlik kanıtlarıyla desteklenmemektedir. Deneysel farmakolojik araştırmalarla birlikte iyi rapor edilen ve titiz standart metodolojiyi benimseyen gelecekteki klinik araştırmalar, lavantanın nörolojik ve psikolojik bozukluklar için terapötik değerini netleştirmeye yardımcı olacaktır