Z Kuşağı Nedir ve kimler Z Kuşağıdır ( Z Kuşağı Nüfusu Ne Kadar?)
Z kuşağı veya Z jenerasyonu, temel bir demografik sınıflandırmadır. Y kuşağından sonra ve Alfa kuşağından önce gelir. Z kuşağının neredeyse tüm üyesi X kuşağının evladıdır. Araştırmacılar ve popüler medya, 1990’ların sonlarını ve 2010’ların başlarını Z kuşağının üyelerinin doğum aralığı olarak kabul eder.
Z kuşağı kimlerdir, nedir, ne değildir? Son zamanlarda ülke gündemine gelen ve gündemden de düşmeyen Z Kuşağı kimine göre isyankâr, kimine göre sorumluluk almaktan kaçan bir kuşak.
Z Kuşağı kimlerdir?
Bu sınıflandırmaya göre;
1965-1979 arası X Kuşağı,
1980-1999 arası Y Kuşağı,
2000-2020 arası Z Kuşağı,
2020-…………………Alfa Kuşağı.
Peki neden böyle bir kategori ayrımına gidildi?
Ülkemiz nüfusunun %24’üne tekabül eden Z Kuşağı ortalama 30 milyon civarındadır. Bu da demek oluyor ki 2023 seçimlerinde Z Kuşağından yaklaşık 7 milyon genç oy kullanacaklar. 2018 seçimlerinde 56 milyon seçmenin olduğu düşünüldüğünde bu rakam da ortalama %13 gibi bir oran etmektedir ve siyaset için hatırı sayılır bir rakamdır. Bu nedenledir ki her ortamda Z Kuşağı konuşmakta tartışılmaktadır. Başta siyasi partiler olmak üzere sanal dünya, iş hayatı, kapitalist tüketim sektörü herkes hedefine Z Kuşağını koymuşlardır.
Z Kuşağını uzun anlatacak değilim. Çünkü onlar çok uzun yazıyı okumazlar, çok çabuk sıkılırlar. Onlar daha çok sosyal medya çocukları. Zaten bu yazımı da (uzun diye) okuyacaklarını sanmıyorum.
Z Kuşağının Başlıca Özelliklerini Şöyle Sıralayabiliriz:
– Düşünme metotları ve hareketleri çok hızlıdır.
– Topluluklardan sıkılırlar, genelde bireyseldirler.
– Bağımsız ve özgür olmayı severler.
– Takım çalışmalarına yatkındırlar.
– Özgüvenleri çok yüksektir.
– Onlar için mümkün olmayan bir şey yoktur.
– Aileleri ile dünya görüşleri arasında %87 oranında fikir ayrılıkları vardır.
X ve Y kuşakları için ekmek kavgası nasıl olmazsa olmaz ise onların da olmazsa olmazları teknolojidir. O nedenle kendilerine ‘Dijital Kuşak” da denir. Bu gençlerin %87’sinin sosyal medya hesabı var ve günlük ortalama 6 saatlerini ekran başında geçirirler. Kendilerini bireysel olarak değil de teknolojik olarak daha iyi ifade ederler. Z Kuşağının %65’i akıllı telefon, %47’si de bilgisayar kullanabiliyorlar. Bunlar bir nevi hayatı da sosyal medyadan öğreniyorlar.
Çevre, insan hakları, hayvan hakları ve sıfır atık konusunda çok duyarlı olan bu gençler, aynı zamanda millî olmakla beraber dünya gündemini de iyi takip ediyorlar. Hatta ihmallikten ölen bir sokak hayvanı için bile anında gündem yapıp dünyayı ayağa kaldırabilirler. Şu anda çoğunluğu İnstagram kullanmakla beraber diğer sosyal medya kullanıcılar da azımsanmayacak kadar fazla. Hatta sosyal medyayı geçim kapısı olarak kullananlar bile var ve hatırı sayılır miktarda kazanç elde ediyorlar.
Z Kuşağı ile ilgili olarak başta aileler olmak üzere tüm abi ve ablalara çok önemli görevler düşüyor. Sabır, ilgi, alaka, sevgi, saygı, anlayış, empati, inandırıcılık ve güvenilirlikle yaklaşarak onları yönlendirmek, iyi yönde eğitmek ve topluma kazandırmak, geleceğimizi inşa edecek gençler haline getirmek hepimizin görevi.
Tabii ki bu kolay olmayacak. Anlayışsızlıkla, geri kafalılıkla, çağa ayak uyduramamakla, onları anlayamamakla suçlanacağız belki de. Ama biz yine de onların, dolayısıyla geleceğimizin güvencesi için sabırla elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz. Hz. Ali ra. Efendimiz’in buyurduğu gibi onları bizim yaşadığımız çağa göre değil de onların yaşayacakları çağa göre eğitmenin gayretinde olmalıyız.
Bizim değiştiremediğimiz bu düzeni belki onlar değiştirip Adil, yaşanabilir bir dünya kuracaklar. Bu vesile ile bizim yetiştirdiğimiz evlatlarımızın oluşturduğu bu Hak Nizamında bizim de payımız bulunur da bağışlanmamıza vesile olur.
Bekir AYDIN
Aile Danışmanı & Yaşam Koçu