Kastamonu İnebolu gezilecek ve görülecek yerler
Gerek Şerife Bacı gibi tarihi gerekse doğal güzellikleri ile ün kazanmış Yiğit İnebolu, Kastamonu ilinine bir ilçesidir. Ören yerlerinden tarihi anlatan müzelerine, sahil kıyılarına kadar ziyaretçilerine güzel izler bırakmayı becerebilen Batı Karadeniz Bölgesi’ne bağlı yerler arasında yerini almaktadır.
Kastamonu İnebolu gezilecek yerler arasında geçmiş tarihe ışık tutan ve Kastamonu tarihi için gelişmeler yaşanmasına vesile olmuş önemli yapılar görmek mümkündür.
Kastamonu İnebolu ilçesinde günü birlik ziyaretleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerlerde mevcuttur. İnebolu balığıyla, hamsisiyle, kestanesiyle ve denizi ile ve elbette YİĞİTLİĞİYLE meşhurdur…
İnebolu Özlüce Köyü
Doğallığı ile Karadeniz’e bakan ve Türkiye üzerinde limanı olan tek köy Özlüce Köyü’dür. Köy ile İnebolu arası yaklaşık 13 kilometredir. Balıkçı Barınağı Limanı’nda yerel halk genelde balıkçı teknelerini bağlamaktadır. Mavi ile yeşilin iç içe gözler önüne serildiği köy, görmeniz gereken yerler arasındadır.
Araştırmalara göre köyün eski adının Antik Çağ’dan kalma Zarbana olduğu ortaya çıkarılmış olup, anlamı ise deniz meltemidir. Ayrıca yerli ve yabancı turistlerin yaz mevsiminde ziyaret ettiği yerlerden biridir.
İnebolu Çarşısı
İçerisinde halk pazarının ve organik ürün tezgahlarının bulunduğu İnebolu Çarşısı, gezilip görülmeye değer yerlerden biridir. Küçük, sakin ve güzel bir kasaba çarşısı havasında olduğu için, gezmek için rağbet görüyor.
İnebolu ilçe merkezindeki konumu ile gezilecek diğer yerlere çok yakındır. Ancak Salı günleri halk pazarı kurulduğu için biraz hareketli olmaktadır. Ayrıca çarşı üzerinde karşılaşacağınız tarihi evleri de oldukça dikkat çekicidir.
İnebolu Kent Müzesi
Kentin tarihsel belleğini ziyaretçilerine sergileyen İnebolu Kent Müzesi 2014 yılında açılmıştır. İnebolu’da tarihsel ve kültürel materyallerin sergilendiği müze, şehri yakından tanımak isteyenlere yardımcı olmaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı esnasında kullanılan bazı önemli araç gereçler de sergilenen eserler arasındadır.
Pazartesi günleri tatil olan müze, diğer günlerde 08:30-12:30 ile 13:30-17:30 saatleri arası ziyarete açıktır. Giriş ücreti ise kişi başı cüz-i bir miktardır.
İnebolu Geriş Tepesi Ören Yeri
Yürüyerek çıkabileceğiniz Geriş Tepesi’nin sunduğu İnegöl manzarası mutlaka görülmelidir. 495 metre yükseklikte bulunan tepe, İnebolu ilçesindeki kale kalıntılarının bulunduğu tarih dolu önemli yer olarak kabul edilmektedir.
Kazılara göre düzlük yerinde hangi tarihten kaldığı tam olarak bilinmeyen bir manastır bulunmaktadır. Manastırdaki sütunlar ve üzerlerindeki şekillere bakılınca Bizans Dönemi’ne ait figürlere rastlanmaktadır. Burada daha önceleri İnebolu ilçesinde ikamet eden pek çok Rum halkı eğlenceler ve panayırlar düzenlemiştir.
İnebolu Nezihe Battal Kültür Evi
1896 yılında inşa edilen ahşap bina, İnebolu Evleri konseptine sahiptir. Ön cepheden 2 katlı görünen binaya içeriden bakıldığında ise 5 katlı olduğu anlaşılmaktadır. Tarihi dokusuna zarar verilmeden restore edilen Nezihe Battal Evi’nde geçmişteki İnebolu tarihini etkileyen birçok önemli olay ve öykü yer almaktadır.
Ev içerisinde ayrıca 4000 civarında kitap, Atatürk’ün İnebolu ilçesine geldiği zaman çekilen fotoğraflar ve bölgeyi temsil eden kömürle çalışan gemi görselleri de yer almaktadır.
İnebolu Pembe Köşk
İnebolu ilçesine bağlı Camikebir mevkiinde yer alan Pembe Köşk, liman manzarası ve pembe rengi ile dikkat çekmektedir. Bir ailenin 1983 yılından itibaren özel mülkü olarak değerlendirilmektedir.
Rengarenk çiçeklerle kaplı bahçesi, meyve ağaçları ve seyir terası ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.
Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı
İnebolu ilçe merkezinde yer alan Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı, Prof. Dr. Heykeltıraş Tankut Öktem tarafından 1985 ile 1990 yıllarında yapılmıştır. 12 metre yüksekliğe sahip büyük anıt, üç farklı bölümden meydana gelmektedir.
Yapılan anıtlar arasında Kurtuluş Savaşı esnasında kahraman olan Şerife Bacı, Türkiye Cumhuriyeti Türk toplumunu temsil eden figürler ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e ait heykeller bulunmaktadır.
İnebolu Türk Ocağı
İnebolu ilçesine bağlı Camikebir Mahallesi üzerinde yer alan İnebolu Türk Ocağı, Türkiye Cumhuriyeti adına önemli bir kararın açıklandığı binadır. 27 Ağustos 1925 tarihinde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, şapka devrimi hakkındaki konuşmasını bu bina içerisinde gerçekleştirmiştir.
Yapıldığı dönemin önemli bir ticaret merkezi olarak kabul edilmektedir. Deniz manzarasına sahip yapı, günümüzde hala tarihi binasını korumakta ve gezilecek yerler listesinde bulundurulmaktadır.
Gideros Koyu
Karadeniz Bölgesi’nde maviyle yeşili buluşturan Gideros Koyu, Kastamonu ilinin yaz tatillerinde en çok tercih edilen yerlerinden biridir. Çam ağaçları başta olmak üzere onlarca ağaç türünün arasında bulunan sığ ve berrak suyu öne çıkmaktadır. Gideros Koyu, İnebolu arası mesafe ortalama 150 km’dir.
İnebolu ilçesinde merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini İnebolu havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
İnebolu Evrenye köyü
Güzelliği ve sakinliğiyle İnebolu’nun değil Ülkemizin en güzel köylerinden olan Evrenye köyü tarihi bıçaklarıylada nam salmıştır. Karadeniz Bölgesi’nin incilerinden olan Evrenye; “Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde bulunuyor. Karadeniz’in kıyısında, yemyeşil bir vadinin içinde bulunan köyün yeşili ayrı güzel, mavisi ayrı güzel. Güneşin denizden doğup, denizden battığı bu eşsiz köyün içerisinden çay akar. Çay dediysek keyifle içtiğimiz çay değil elbette dere yani.. Köyün girişinde asırlık dev bir çınar ağacı var. Çınar altında oturup, denizi seyretmek ayrı ve unutulmaz bir güzellik. Denizi temiz olan Evrenye’de muhafazakar ailelere özel plaj da bulunuyor. Genelde kışın boşalan köy, yazın oldukça kalabalık” Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir belediye başkanı iken sık sık misafir olduğu köy olarak ta ün salmıştır.
İnebolu Abaş tepesi
İnebolu ilçesinde, üç önemli kale kalıntısı bulunur. Kale kalıntılarına baktığımızda, bunlardan birinin Boyran Mahallesi’nde olduğu anlaşılır. Kalenin eski isminin Abraş olduğu söylenir ve İnebolu Abaş Tepesi’nden başlayıp Kızılkara’ya kadar uzandığı görülür. Tepede yer alan bir diğer mahalle olan Avara Mahallesi’nin belirli yerlerinde bulunan sütun başlıklı nakışlı kabartma figürlü mermer parçaları, şehir harabelerinin varlığını kanıtlar niteliktedir.
İnebolu İstiklal yolu
Bahar aylarında meyve ağaçları ve çiçek bahçeleriyle bezenen İstiklal Yolu, belki de şimdiye kadar görüp görebileceğiniz en güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Tarihi dokuyu iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu yürüyüş parkurunun Kurtuluş Savaşı açısından da bir hayli önem taşıdığını söyleyebiliriz. Öyle ki, takalarla İnebolu’ya ulaştırılan cephaneler, bu yol üzerinden Anadolu’nun her yanına dağıtılıyormuş. 1800’lü yıllarda mahkumların kazma kürekle çalışarak oluşturdukları İstiklal Yolu, İnebolu’dan başlıyor, Kastamonu’dan Çankırı’ya dek uzanıyor ve Ankara’da son buluyordu.
İnebolu evleri
3 katlı bahçeli yapılardan oluşan İnebolu Evleri, genellikle bordo-beyaz renkte, bahçelerinde erik, fındık, dut, elma, ceviz gibi meyve ağaçları, su kuyusu ve çardak barındıran şirin mi şirin evlerden meydana geliyor. Evlerdeki bordo renk, Aşı Köyü’nden çıkarılan toprakla yapılan Aşı boyasından elde edilmiş ve bu boya, ahşap evleri 20 yıl boyunca rahatlıkla koruyabiliyormuş.