enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

D vitamini nedir? Vücuda ne gibi faydalar sağlar?

D vitamini, güneş ışınları veya belirli bir diyet sayesinde cilt tarafından emilen bir hormondur. D vitamini vücuda ne gibi faydalar sağlar?

D vitamini nedir? Vücuda ne gibi faydalar sağlar?
8 Eylül 2022 10:19 | Son Güncellenme: 8 Eylül 2022 10:20
A+
A-

D vitamini, güneş ışınları veya belirli bir diyet sayesinde cilt tarafından emilen bir hormondur. İşlevi çok önemlidir, aslında magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin emilimi ile ilgilenen ve aynı zamanda metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olan vitamindir.

D vitamini vücudumuza çeşitli faydalar sağlar: Kemik oluşumunu teşvik eder, fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini arttırır, bağışıklık sistemini uyarır, böylece hastalıklara ve tümörlere yakalanma riskini azaltır ve son olarak üretim için geçerli bir müttefiktir. insülinin.

Gıda yoluyla (et ve balık gibi) alındığında önce bağırsaklar tarafından emilir ve daha sonra dışkılama yoluyla atılır; bunun yerine güneş ışınları tarafından emilirse, cilt vitamini depolayacak ve daha sonra karaciğere, böbreklere, yağ ve kas dokularına dağıtacaktır.

D vitamini nasıl asimile edilir?

D vitamini stoklamanın birkaç yolu var, şimdi bunları ayrıntılı olarak görelim.

Yukarıda açıklandığı gibi, güneş ışınları D vitamini asimile etmek için gereklidir, bu nedenle güneş altında yürüyüş yapmak veya sadece açık havada olmak vücut için çok faydalı olacaktır.

Büyük miktarda D vitamini özümsemenin bir başka yolu da düzenli olarak hamsi, sardalya, somon, ton balığı ve uskumru gibi balık ve deniz ürünlerini, D vitaminine ek olarak yüksek Omega 3 içeriğine sahip olan balıkları ve deniz ürünlerini yemektir. kardiyovasküler hasar.

Mantarlar da D vitamini açısından zengindir, çünkü tıpkı insanlar gibi, içerdiği vitamin miktarı güneş ışığına maruz kaldıkça artar. Ayrıca D vitamininin tek tamamen doğal kaynağı olarak kabul edilirler.

Serbest dolaşan tavukların sarılarında yüksek bir D vitamini kaynağı bulunur, çünkü onlar da vitamini güneş ışınları yoluyla emeceklerdir. Süt, yoğurt, portakal suyu: Bunların hepsi D vitamini açısından zengin besinlerdir.

Öte yandan birçok kişi, doktorlarına danıştıktan sonra ağızdan alınacak D vitamini takviyelerinin kullanımına başvururlar.

D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Tipik olarak, bilimsel olarak hipovitaminoz D olarak adlandırılan D vitamini eksikliği asemptomatiktir. Semptomlar, yalnızca en ağır vakalarda, yani açığın daha büyük olduğu durumlarda kendini gösterir.

Kemiklerde, eklemlerde, kaslarda ağrı, uyku bozuklukları, kaygı, kafa karışıklığı ve tekrarlayan yorgunluk: Bunların hepsi D vitamini eksikliği ile bağlantılı olabilecek belirtilerdir.

Yukarıda da vurgulandığı gibi bu vitamin, kalsiyum emilimi ve kemik gelişimi için çok önemlidir, eğer o zaman eksik olursa, osteoporoz ve raşitizm gibi kemik metabolizması ile ilgili bozukluklar da ortaya çıkacaktır.

Son çalışmalar, hipovitaminoz D ile dermatit, az çok lokalize kaşıntı veya gıda alerjileri gibi cilt sorunları arasında gerçek bir bağlantı bulmuştur.

Kadınların D vitamini değerlerini kontrol altında tutmaları da çok önemlidir, çünkü hamilelik sırasında bir vitamin eksikliği meydana gelirse, fetüs de hipovitaminoz D’den etkilenecektir.
D vitamini eksikliğine neden olabilecek çeşitli nedenler vardır, bunlar arasında kesinlikle güneşe zayıf maruz kalma ve yetersiz besin alımı buluyoruz. Hipovitaminoz D, böbrek veya karaciğer hastalığı olan hastalarda veya sürekli olarak antiepileptikler ve antifungaller gibi spesifik ilaçlar alan kişilerde daha kolay gelişir.

D vitamini eksikliğini kolaylaştıran risk faktörleri de vardır: sigara, obezite, yaşlılık, çölyak hastalığı, böbrek veya karaciğer yetmezliği.
D hipovitaminozundan muzdarip olup olmadığınızı öğrenmek için, pratisyen hekim, yapılacak kan testlerini yazacaktır, özellikle 25-OH-D dozu gözlemlenecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.