enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bu Yıl Cemre Ne Zaman Düşüyor? Cemre Düşünce Ne Oluyor?

Cemre; ikisi şubat ayında ve biri mart başlarında olmak üzere, birer hafta arayla önce havada, sonra suda ve daha sonra da toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişidir.

Bu Yıl Cemre Ne Zaman Düşüyor? Cemre Düşünce Ne Oluyor?
13 Şubat 2024 11:50 | Son Güncellenme: 13 Şubat 2024 11:57
A+
A-

2024 Cemre ne zaman düşecek?

  Cemre nedir neye benzer? Cemre ne zaman nereye düşer? Cemre nedir nasıl oluşur? 2024 Cemre zamanı, Cemre Şubat ayında mı düşüyor? Cemre diye neye denir? Cemre Düştü mü? Cemreye Neden Düştü Denir?

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kastamonu ve ilçelerinde de Cemre düştü mü ve Cemre ne zaman düşecek merak edilenler arasında. Cemre’nin düşmesi aslında baharın ve yazın müjdeleyicisidir.

Akıllı telefonları bırak Tv’lerin hatta elektriğin, takvimin bile olmadığı dönemlerde köylüler cemreye göre hareket ederler, hep cemreye göre plan program yaparlardı. Kışı ahırlarda geçiren hayvanların doğaya çıkma vaktinin habercisiydi cemre. Hatta doğan kız çocuklarına cemile ismi cemre zamanı olduğu için ve ne zaman doğdu diye sorulduğunda cemre zamanı denebilmek için konurdu.

CEMRE NE ZAMAN VE HANGİ TARİHTE DÜŞMEYE BAŞLAR

Cemre’nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

Cemre,  ilkbaharın gelişi ile birlikte önce havada, sonra suda, en son olarak da toprakta yaşanması beklenen sıcaklık artışlarını belirtmek için kullanılan bir tabirdir.

Arapça kökenli bir kelime olan “Cemre”, “Kor Ateş” anlamına geldiğinden bir kor ateşin sıcaklığının (yani baharın gelişiyle birlikte dünyaya daha kuvvetli gelen güneş ışınlarının) hava, su ve toprağa etki etmesiyle ısınmanın gerçekleşmesi kastedilir. Bu etki için “düşmek” fiili kullanılagelmiştir. “Cemre düştü mü?”,”Cemre düştü!” gibi benzetmeler halkımız arasında yaygındır.

Kış 180, Yaz 186 Gün Hesabı Nedir?

Eskiler seneyi Kasım (kış) ve Hızır (yaz) olmak üzere yılı ikiye ayırmışlar. Kasım 180, Hızır 186 gün sürermiş. Kasım günleri 8 Kasım’da başlar. Kasımın kırk altısında, kırkgün anlamına gelen erbain, seksen altısında elli gün anlamına gelen hamsin girer ve böylece kışın en soğuk zamanları sayılan doksan gün geçmiş olurmuş.

Kasımın 105’inde (19-20 Şubat) birinci cemre havaya; 112’sinde (26-27 Şubat) ikinci cemre suya, 119’unda (5-6 Mart, Şubatın 29 çektiği dört senede bir 5 Mart’ta) üçüncü cemre toprağa düşer. Buna göre de önce havanın, sonra suyun, sonra da yerin ısındığı kabul edilirmiş

Cemre Kaç Tanedir ve Nerelere Düşer?

Birinci Cemre havaya (19-20 Şubat),

 

İkinci Cemre suya düşer (26-27 Şubat) Çocukluğumuzda Cemrenin suya düştüğünde derin suların içinde büyükçe göz göz ve yumuşak bir şey oluşurdu. Onu elimize alır oynardık. Hatta başına sürersen başın ağrımaz denilirdi ve başımıza koyar bekletirdik. Çocukluğumuzda biz ona Cemre derdik. Çünkü Cemre suya düştüğünde suda olurdu, başka zaman olmazdı.

Üçüncü Cemre de toprağa düşer (5-6 Mart) düşer. Cemre toprağa düştüğünde toprak tüterdi. Mis gibi kokardı. Tütmesi de kokması da muhteşemdi. Eriyen karlar alacalı bir görsel oluşturur ve karaca olan yerlerde toprak buram buram tüterdi. Koyunlar karacaya çıkarılır ve çam ağaçlarının pürleri kesilerek yedirilirdi.

 

Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıklarda ufak bir düşüş görülür. Böylece cemre, havanın aşağıdan değil de sanki yukarıdan aşağıya doğru ısındığını ifade eder.

Halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre denir. Meteorolojik bir olay olarak bilinen cemre ise takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıtıcı (ısıl) güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanır.

Cemrenin diğer bir anlamı, Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığındır.

Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla, önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinmektedir.

Bazı kaynaklara göre, cemre sözcüğüyle adlandırılan sayılı günlerin, takvim klimatolojisine nasıl girdiği bilinememektedir. Cemrelerin, yılın 180 gün süren soğuk yarısı olarak ayırt edilen Kasım döneminin 100. gününden sonra, sıcaklığın yükselmesiyle ilgili gözlem birikimini, kora benzetilen bir enerji kaynağıyla açıklama düşüncesinden kaynaklandığı söylenebilir.

Birinci Cemrenin 20 Şubatta havaya, İkinci Cemrenin 27 Şubatta suya, Üçüncü Cemrenin 6 Mart’ta (artık yıllarda 5 Mart) toprağa düştüğü varsayılır.

İstanbul’da 60 yıllık dönem için yapılan bir araştırma, cemrelerin kıştan bahara geçilirken ortalama sıcaklık eğrilerinin yükselmeye başladığı dönemin başlangıcını belirledikleri ve bu dönemde mevsim normallerinin üzerindeki az ya da çok bir sıcaklık artışıyla çakıştıklarını ortaya koymuştur. Cemreler arasındaki günlerdeyse, sıcaklıklarda az da olsa bir düşüş olduğu saptanmıştır.

Aynı araştırmaya göre her üç cemre dikkate alındığında, bir iki günlük farklarla bu tarihlerde %42 olasılıkla, iki cemre dikkate alındığındaysa %74 olasılıkla belirgin bir ısınma gerçekleşmektedir.

Aynı kaynağa göre cemrenin tıptaki anlamı ise, halk arasında karakabarcık, kabarcık, kabarcuk, ateşgöynüğü ya da yanıkara adlarıyla bilinen iltihaplı çıban olarak tanımlanmaktar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.